Literatúra v hudbe: Albert Camus

Literatúra v hudbe: Albert Camus

Francúzsky spisovateľ, filozof a novinár Albert Camus bol jedným z najvýznamnejších mysliteľov 20. storočia. Za svoje dielo získal v roku 1957 vo veku 44 rokov Nobelovu cenu za literatúru a stal sa tak druhým najmladším laureátom v histórii. Aký mal tento velikán vplyv na hudobný svet prezradí Romana Grajcarová.

Literatúra v hudbe: Albert Camus Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Z pohľadu filozofie je Camus dodnes spájaný najmä s existencializmom, aj keď sám tento termín počas života ostro odmietal. Jeho najznámejší román s názvom Cudzinec sa dodnes považuje za jedno z najvýznamnejších literárnych diel 20. storočia, ktoré ovplyvnilo viacerých hudobníkov a hudobníčky, medzi inými aj post-punkovú klasiku The Cure. Kapela odkazuje na Camusa vo svojom debutovom singli Killing an Arab.

Skladba, samozrejme, okamžite vyvolala pobúrenie a The Cure boli označení za rasistov. V skutočnosti však ide o priamy odkaz na knihu Cudzinec, kde sa hlavná postava dopustí vraždy. Ako to neskôr prezradil frontman The Cure Robert Smith, skladba mala byť poetickým zhmotnením jeho dojmu z Camusovho románu. Žiaľ, aj napriek tomu si dezinterpretovaná pieseň Killing an Arab našla svojich fanúšikov medzi extrémistami a ešte dlho ostala predmetom rozhorčenia. Dokonca chvíľu hrozilo stiahnutie debutového albumu Boys Don’t Cry z obehu, no nakoniec to The Cure vyriešili nálepkou na obale, ktorá popierala rasistické konotácie skladby. Počas koncertnej šnúry v roku 2005 The Cure kontroverznú pieseň opäť oprášili, no premenovali ju na Kissing an Arab a neskôr sa tá istá skladba objavila aj pod názvom Killing Another.

The Cure - Killing an Arab


Albert Camus sa narodil sa v Alžírsku v roku 1913, no obaja jeho rodičia boli potomkami francúzskych prisťahovalcov. Svojho otca nepoznal, keďže padol v prvej svetovej vojne keď mal Albert len jeden rok. S mamou sa potom presťahovali k príbuzným a detstvo prežili vo veľkej chudobe. To, čo v detstve v Alžírsku zažil, samozrejme, ovplyvnilo aj jeho filozofiu a postoje. No aj keď sa neskôr jasne vyhranil proti kolonializmu, v románe Cudzinec, ako na to neskôr upozornil literárny kritik a orientalista Edward Saïd, majú pôvodní obyvatelia Alžírska akoby druhoradé postavenie a tvoria len akési pozadie pre postavy s európskym pôvodom. Význam a hodnota románu Cudzinec však prevyšujú túto kritiku a okrem The Cure sa ním, mimochodom, inšpirovala aj americká experimentálna post-punková kapela Tuxedomoon v skladbe The Stranger.

Tuxedomoon - The Stranger


Aj keď je román Cudzinec Camusovým najznámejším dielom, samozrejme, nie je jediným. Samotný román je súčasťou tetralógie, ktorú Camus pomenoval „cyklus absurdity“. Okrem Cudzinca tento cyklus obsahuje aj filozofickú esej Mýtus o Sizyfovi a divadelné hry Nedorozumenie a Caligula.

Albert Camus zomrel predčasne vo veku len 46 rokov na následky autonehody. Posledným dielom, ktoré stihol dokončiť a bolo publikované ešte počas jeho života, je román s názvom Pád. Ten inšpiroval aj názov britskej post-punkovej kapely The Fall.

The Fall - Totally Wired


Tak ako hlavná postava jeho najznámejšieho románu aj Albert Camus bol celý život cudzincom - pre Francúzov príliš exotický, pre Alžírčanov príliš francúzsky. Práve toto balansovanie medzi dvoma svetmi však vo veľkom inšpirovalo jeho nadčasovú filozofiu a spôsob vnímania ľudskej existencie. Konieckoncov, necítime sa všetci niekedy ako takí cudzinci?

Pripravila: Romana Grajcarová, foto: AI

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame