Literatúra v hudbe: Sylvia Plath

Literatúra v hudbe: Sylvia Plath

V dnešnom diele seriálu venovanom literatúre v hudbe sa Romana Grajcarová pozrie na dielo americkej spisovateľky Sylvie Plath, ktorá sa nebála otvorene hovoriť o duševnom zdraví už v 50. rokoch 20. storočia a jej odkaz si v hudbe ešte aj dnes pripomínajú mnohí súčasní hudobníci a hudobníčky.

Literatúra v hudbe: Sylvia Plath Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Bola citlivá, ctižiadostivá, inteligentná a perfekcionistka vo všetkom. Svoju prvú báseň napísala už vo veku ôsmych rokov a dodnes sa považuje za jednu z najvýznamnejších amerických autoriek 20. storočia. Život a tvorbu Sylvie Plath však z veľkej časti ovplyvnila depresia, s ktorou bojovala od mladosti a ktorá bola nakoniec príčinou jej predčasnej smrti. Za svoj krátky ale výnimočne plodný život stihla napísať množstvo básnických ale aj prozaických diel, ktorých vplyv na pop-kultúru, literatúru a hudbu je badateľný ešte aj dnes.

The Envy Corps - Sylvia


Sylvia Plath bola v mnohých smeroch radikálnou feministkou. Vďaka revolučnému spôsobu písania, pri ktorom sa jej básne stávali akousi intímnou spoveďou, sa Plath podarilo dostať do povedomia hlas žien, a to nie len v oblasti literatúry ale aj v spoločnosti ako takej. V 50. a začiatkom 60. rokov prispeli texty, ktoré napísala, k otvoreniu debaty o ženskej sexualite, túžbach a traumách, teda o témach, ktoré spoločnosť do tej doby vôbec neriešila alebo ich stavala na okraj záujmu. Určite teda neprekvapí, že textami Sylvie Plath sa inšpirovali v piesňach viaceré hudobníčky, medzi inými aj Lady Gaga, Vanessa Carlton či Lana Del Rey.

Lana Del Rey - Hope is a Dangerous Thing


Najznámejšie publikácie Sylvie Plath sú jej dve básnické zbierky, The Colossus a Ariel, a román s názvom The Bell Jar, ktorý bol do slovenčiny preložený ako Sklenený zvon. Hlavná hrdinka románu, cez ktorú Plath čiastočne tlmočí svoj vlastný životný príbeh, trpí rovnako ako ona úzkosťou a depresiou.

„Mojim zámerom bolo predstaviť svoj svet a ľudí v ňom tak, ako by som na nich hľadela cez obraz deformujúce sklo skleneného zvona,“ napísala Sylvia Plath v liste svojej mame na margo románu Sklenený zvon, ktorým sa, okrem iných, inšpirovalo aj ženské hudobné zoskupenie z 80tych rokov The Bangles v skladbe Bell Jar.

The Bangles - Bell Jar


Sylvia Plath so svojou výraznou osobnosťou, povesťou mladej ženy s revolučnými názormi a  tragickým osudom zanechala významnú stopu aj v pop-kultúre. Jej dielo sa stalo akýmsi emblémom mladého dievčaťa, ktoré bojuje proti skostnateným názorom spoločnosti. Jej román The Bell Jar vložili autori do rúk aj rebelujúcej Lise Simpson v seriáli Simpsonovci a odkaz na ňu sa objavil v seriáli Ženy z rodu Gilmorovcov či ikonickej romantickej komédii Desať vecí, ktoré na tebe nenávidím.

Sylviu Plath v názve a textoch svojich piesní spomínajú aj kapely ako The Envy Corps, The Antlers alebo Belle and Sebastian, ktorých skladba Enter Sylvia Plath sa objavila v roku 2015 na albume Girls in Peacetime Want to Dance.

Belle and Sebastian - Enter Sylvia Plath


Feministka a priekopníčka spovednej poézia Sylvia Plath sa nebála otvorene písať o svojej depresii, pocitoch a traumách. Jej priamy a odvážny literárny štýl, tematické balansovanie medzi životom a smrťou, jej zvedavosť, inteligencia a láska k životu, ktorý sa však kvôli pretrvávajúcej depresii rozhodla predčasne ukončiť - to všetko z nej robí literárnu ikonu, ktorej odkaz aj naďalej prežíva a pravidelne sa vynára v textoch súčasných umelcov a umelkýň.


 

Pripravila: Romana Grajcarová, foto: AI

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame