Duo Ruut: Máme šťastie, že počas koncertov nemusíme hľadieť do publika

Duo Ruut: Máme šťastie, že počas koncertov nemusíme hľadieť do publika

Estónska kapela Duo Ruut vznikla v roku 2017 a stihla už zaujať na holandskom Eurosonicu a vyhrať ocenenie za debut roka na Estonian Ethno Music Awards. Tento rok svoju intímnu a minimalistickú hudbu priniesli dievčatá aj na Pohodu. O estónskych folklórnych súboroch, starých magických zaklínadlách ale aj Spevavej revolúcii sa s Ann-Lisett a Katariinou z Dua Ruut porozprávala kolegyňa Romana Grajcarová.

Duo Ruut Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Hlavným východiskom pre hudbu, ktorú tvorí Duo Ruut, sú tradičné estónske folklórne piesne. Kapela však neostávala len pri tradícii. Do svojich skladieb vkladá nové, prekvapivé prvky a výsledok je nadčasový a svieži. Inšpirácia folklórom u mladých ľudí v Estónsku je, zdá sa, stále viac a viac populárna.

(Ann-Lisett) V súčasnosti je v Estónsku veľa mladých folklórnych kapiel, no všetky sú trošku odlišné. Každá sa žánrovo odkláňa trošku odlišným smerom. Sú kapely, ktoré hrajú rock-folk alebo rock-trad, ďalej rave-music-trad alebo aj pop-trad. Máme aj DJov, ktorí do svojich setov vkladajú tradičné prvky. Pozorovať dnešnú hudobnú scénu v Estónsku je teda skutočné fascinujúce, pretože je veľmi živá.

V Pobaltských štátoch sú vo veľkej miere rozšírené aj folklórne spevácke súbory. Na každej škole ich zvykne byť hneď niekoľko a žiaci si tak môžu vybrať, ktorý štýl im sedí najviac. Práve v takomto školskom súbore sa spoznali aj Ann-Lisett a Katariina.

(Ann-Lisett) Pre mňa bolo veľkou súčasťou celého procesu naučiť sa načúvať nuansám tej druhej a potom ich svojim spevom dopĺňať alebo vytvoriť kontrast. Tak, ako musí ladiť dobrý spevácky súbor, sme sa museli aj my naučiť spolu ladiť. Keď teraz počúvam nahrávky spred niekoľkých rokov, mám pocit, že sme sa skutočne zlepšili.

Duo Ruut na koncerte zaujme na prvýpohľad najmä svojim minimalizmom. Dievčatá totiž svoj spev sprevádzajú len jedným nástrojom - citarou. A to tiež nie úplne tradične - obe totiž stoja oproti sebe a citara, na ktorú hrajú súčasne, je položená medzi nimi.

(Katariina) Citara je jedným z najstarších tradičných estónskych nástrojov. Tá, ktorú máme my, je ladená v A dure. Má 3 akordové strunové skupiny a 42 melodických strún. No existuje množstvo rozličných tipov citár.

(Ann-Lisett) My sme sa k tej našej dostali úplnou náhodou. Našli sme ju v nahrávacom štúdiu mojich rodičov a najprv sme sa na nápade hrať na nej celkom pobavili. Dnes totiž na citaru hrajú skôr starší páni, ktorí na nej vyhrávajú pred supermarketmi. Popravde to už nie je veľmi cool nástroj. No potom sme to s ňou predsa len skúsili a vymysleli sme nové spôsoby hrania. Hráme na ňu súčasne obe, aj keď na citaru by mal hrať len jeden človek. Zároveň používame aj slák, rôzne paličky alebo napríklad aj uterák, keď chceme tlmiť zvuk strún. Je úžasné skúmať, aké možnosti ten nástroj ponúka.

Na koncertoch sme väčšinou zvyknutí na to, že hudobníci a hudobníčky stoja oproti nám, pozerajú sa na nás priamo a sem-tam sa nám možno aj zachytia pohľady. Na vystúpení Duo Ruut sa takéto niečo nestáva, keďže na Katariinu a Ann-Lisett pozerá publikum celý čas z profilu.

(Ann-Lisett) V Estónsku sa ľudia nezvyknú navzájom pozerať do očí. Jednoducho to nemáme veľmi radi. Máme teda šťastie, že sa počas hrania nemusíme pozerať do publika. Aj naše estónske publikum to hodnotí pozitívne. Na druhej strane sa ale na koncertoch pozeráme celý čas jedna na druhú. Tak to sme teda tiež veľmi nevyhrali. (smiech)

Duo Ruut spieva svoje skladby takmer výhradne v estónčine. V ich textoch, ktoré tematicky čerpajú z estónskych tradícií, je častým námetom príroda.

(Ann-Lisett) No v našich textoch sa často vyskytujú aj všakovaké magické zaklínadlá, ktoré taktiež pochádzajú z estónskeho folklóru.

(Katariina) Existuje napríklad zaklínadlo, ktoré sa používalo, keď ste chceli u niekoho zastaviť krvácanie. Myslím, že pochádza zo západného Estónska. No pre súčasných Estóncov to dnes už znie skôr ako náhodné zoskupenie slabík.

(Ann-Lisett) Je však fascinujúce, že tieto slabiky znejú ako kombinácia starého západo-estónskeho jazyka spolu s časťami slov z náboženských kníh. Zároveň je možno logické, že sa naši predkovia pri tvorbe liečivého zaklínadla inšpirovali tak náboženskými textami ako aj vlastným jazykom a vytvorili túto zázračnú formulku.

Tak, ako u nás prebehla v roku 1989 Nežná revolúcia, v Pobaltských krajinách prebiehala koncom 80. rokov takzvaná Spievajúca revolúcia, ktorá viedla k pádu socialistického režimu v Pobaltí. Môže teda hudba zohrať podobnú úlohu aj v súčasnom kontexte Ruskej agresie na Ukrajine?

(Ann-Lisett) Tak ako pri zaklínadlách, Estónci vždy veľmi silno verili v silu slov a spievanie je vlastne veľmi pekný spôsob, ako tie slová podať. Síce sa teraz nedejú spievajúce protesty na uliciach, no veľa ľudí tvorí hudbu a texty aby podporili mier a lásku. Myslím, že to bola v Estónsku jedna z prvých reakcií na vojnu. Začali sme o nej spievať.

Pripravila: Romana Grajcarová, Foto: Pohoda/Tomáš Kuša

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame