Alina Pash

Alina Pash

Ukrajinská umelkyňa Alina Pash otvorila na trenčianskom letisku tohoročný festival Pohoda. O Ukrajine aj o jej aktuálnych aktivitách a plánoch sa s ňou rozprávala Zuzana Líšková.

Alina Pash Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Alina Pash je ukrajinská speváčka, skladateľka a herečka. Od začiatku ruskej invázie sa angažuje v charitatívnych akciách na podporu Ukrajiny. Slovenské publikum ju pozná z Koncertu pre všímavých, ktorý minulý rok organizovala Pohoda pri príležitosti výročia Nežnej revolúcie.

Alina Pash: Na Ukrajine je stále vojna a je veľmi veľa ľudí, ktorí podporu aj financie potrebujú, preto stále robím charitatívne akcie. Som super-otvorená rôznym druhom pomoci, urobím pre mojich rodákov, čo len budem môcť. Práve som sa vrátila z Londýna z nádherného charitatívneho koncertu. Máme zbraň, ktorou je mikrofón, slová, umenie... A ja viem, že dokážem pomáhať z celého svojho srdca.

Hudba Aliny Pash naráža na prvky R'n'B a hip-hopu a prelína ich s folklórnymi prvkami. Pochádza z malej dedinky v Karpatoch obklopenej krásnou prírodou a vo svojej tvorbe začínala práve s folklórnymi piesňami.

Alina Pash: Ako isto viete, kde je príroda a hory, tam prežívajú tradície dlhšie ako v mestách. Bola som nimi vždy obklopená. Napríklad nádherné vianočné koledy, krásne piesne... Dnes (6. júla) je napríklad sviatok Kupala. Všade sú ohne a dievčatá kladú na vodu vence z kvetov, aby si našli manželov... Tieto nádherné obrady boli vždy spojené s hudbou a s piesňami.

Neskôr začala Alina miešať tradičné folklórne piesne s progresívnymi žánrami. Tvorí mix minulosti a súčasnej energie.

Alina Pash: Snažím sa experimentovať. Nechcem robiť veci, ktoré sú už úspešné. Techno, house či trans s folklórom... To už vo svete funguje dávno. Ja mám rada ukrajinský folklór, alebo aj hudbu z iných krajín, a snažím sa nájsť esenciu toho, čo sa mi na tom páči.

Tieto esencie následne pretaví cez vlastnú skúsenosť a vytvára si vlastný hudobný žáner. Začína byť už rozpoznateľný a Alina Pash dosahuje úspechy nielen doma, ale aj v zahraničí. Zvíťazila v národnom kole súťaže Eurovision Song Contest 2022. Vystupovala na festivaloch ako Burning Man, Mad Cool, Sziget či Atlas Weekend. V súčasnosti sa Alina Pash naplno venuje letnej koncertnej sezóne a okrem toho robí charitatívne koncerty aj doma – pre vojakov, dobrovoľníkov či pre deti. Vydáva albumy, koncertuje, snaží sa zlepšovať svoju hudbu a hľadať vlastný hlas. Jej zámerom je aj zmeniť pohľad sveta na Ukrajinu.

Alina Pash: Naozaj chcem, aby Ukrajina zažiarila. Chcem, aby nás svet vnímal ako statočné a krásne duše v spojení s ostatnými ľuďmi. To je môj veľký sen. Aby si ľudia povedali: Ach, Ukrajina, nádherná zem! Nádherní ľudia!

Popri koncertovaní sa však snaží nájsť si čas aj na svoj nový projekt. Tentokrát to nebude len ďalší album v poradí, ale niečo celkom iné.

Alina Pash: Pracujem nie na novom albume, ale dokonca na novej ére... Nebude to len muzika či videá, ale bude to celý vesmír... metaverzum... bude tam hudba, seriály, celý svet! Áno, svet plný Aliny Pash. Ale nebude sa to tak volať, ja budem len jeho stvoriteľkou.

Aline Pash sa zdá, že to, čo vytvárajú hudobníci – hudba, k tomu klipy, na pódiách nejaká show – že je to stále to isté a najmä je to u každého podobné. Aj v súvislosti s nástupom umelej inteligencie cíti potrebu ísť vo svojej tvorbe ďalej, hrabať sa v svojich koreňoch, zdrojoch a hľadať tie dôležité inšpirácie a prinášať poslucháčkam a poslucháčom niečo nové.


Pripravila: Zuzana Líšková, foto: Pohoda/Tomáš Kuša

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame