Rozi Plain

Rozi Plain

Pesničkárka Rozi Plain je charakteristická jasným a čistým poetickým prejavom. Viac sa o tom, ako tvorí a z čoho pritom čerpá, rozprávala na festivale Pohoda so Zuzanou Líškovou.

Rozi Plain - fíčer Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Rozi Plain je anglická textárka, speváčka a gitaristka. Svoj debutový album Inside Over Here nahrala v roku 2008 a už vtedy zarezonovala príjemným vokálom a mimoriadne poetickými textami. O tom, ako píše, rozprávala pred svojím koncertom na festivale Pohoda.

Rozi Plain: Pri svojich textoch rada čo najviac redukujem slová do čo najjednoduchšej formy. Tiež mám rada opakovanie určitých fráz. Opakovanie totiž narúša ich význam. Mám veľmi rada, keď majú vety ďalšie významy. Keď niektoré frázy opakujem znova a znova a znova – získajú iný zmysel.

Rozi vo svojej tvorbe píše o svojich pocitoch a zážitkoch a na prvý pohľad pôsobia jednoducho. Je to však preto, že sa nesnaží byť popisná, ale skôr presná.

Rozi Plain: Z mojich skúseností vyplýva, že rada skúmam, ktoré z mojich pocitov by mohli zaujať aj ostatných, či by sa s nimi vedeli stotožniť. Rada zisťujem, ktoré z nich nie sú príliš subjektívne, ale majú v sebe potenciál zasiahnuť aj iných.

Opakovanie, jemný hlas a podmanivé poetické texty pesničkárky Rozi Plain vytvárajú dokopy priam magický efekt. V zážitku pomáha aj zvuk elektronickej gitary, ktorú si sama zostrojila a v jej tvorbe predstavuje výrazný prvok. Má za sebou už 7 albumov, najnovší má názov Prize a vyšiel začiatkom tohto roka.

Rozi Plain: Keď sme robili hudbu na tento album, bolo to veľmi slobodné. Bol to úžasný zážitok, nespútane vymýšľať a tvoriť. Ale potom som chcela byť efektívna, chcela som, aby mali poslucháči z toho celého hlboký zážitok, aby ocenili jednotlivé časti. A tiež, aby každý dostal svoj vlastný priestor.

Okrem vlastného projektu hrá Rozi Plain aj v skupine This is the Kit. Vystupovala na festivaloch ako Glastonbury či Iceland Airwaves. Má za sebou koncertovanie so spevákom Devendra Banhartom a hrala aj s kapelou The National. Tento rok bola na turné k svojmu novému albumu Prize, v ktorom dostali väčší priestor syntezátory. Piesne sú popretkávané jazzovými vyhrávkami a miestami bluesovým rytmom. Rozi začala už dokonca premýšľať aj nad novou hudbou a textami.

Rozi Plain: Po všetkom tom koncertovaní v tomto roku mám dosť vybité baterky. Ale byť vo svete, stretávať ľudí a získavať skúsenosť, že som nažive na rôznych miestach s rôznymi ľuďmi... to je jednoducho pre mňa obohacujúce, je to kvalitne strávený čas. Človek musí premýšľať a aj čosi zažiť, aby na to chcel reagovať.

Rozi berie svoj oddych vážne. Keď príde z koncertov domov, rada sa stretáva s kamarátmi, číta knihy, pozerá filmy, snaží sa znovu nájsť samú seba a napojiť sa na svoje myšlienky... Darí sa jej to, pretože poslucháči na jej hudbe oceňujú najmä autenticitu.

Rozi Plain: Chcem so svojimi poslucháčmi nadviazať spojenie. Ale chcem s nimi komunikovať nie cez očakávania, čo by chceli počuť, ale cez integritu mojich vlastných pocitov. Rada samu seba prekvapím tým, čo napokon skomponujem.

Rozi Plain bude celé leto koncertovať nielen so svojou skupinou, ale aj s kapelou This is the Kit. Na jeseň ju čaká trojmesačné turné k ich novému albumu Careful of Your Keepers. Určite si však nájde čas aj na svoju tvorbu a poslucháči sa už teraz môžu tešiť na jej v poradí ôsmy album.


Pripravila: Zuzana Líšková, Foto: Pohoda/Tomáš Kuša

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame