Sampa the Great

Sampa the Great

Reperka Sampa the Great má za sebou mimoriadne úspešné roky. O tradíciách, ako ju prijímajú v rodnej Zambii, ale aj o potrebe oddychu sa s ňou pred jej tohoročným koncertom na festivale Pohoda rozprávala Zuzana Líšková.

Sampa the Great - fíčr Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Raperka Sampa Tembo vystupuje pod umeleckým menom Sampa the Great. Narodila sa v Zambii, vyrastala v Botswane a hudobne prerazila v Austrálii. Stále sa však cíti najmä ako Zambijčanka.

Sampa the Great: Ako deti sme často chodievali z Botswany do Zambie a naopak. V Austrálii som začala robiť hudbu a začala tam aj moja profesionálna kariéra...Ale Zambia je z týchto zemí najsilnejšia, pretože som Zambijčanka. Všetky tri krajiny sú však časťou mojej cesty.

Za svoje prvé dva albumy získala ocenenie Australian Music Prize, čo je ekvivalent britských Mercury Prize. Bandcamp vyhlásil The Return za Album roka 2019. Veľa sa v ňom venovala svojej ceste umelkyne, ktorá dosiahla kariérny úspech v zahraničí a potom sa vrátila domov. Neobišla ani tému svojich koreňov.

Sampa the Great: Mať korene znamená napojiť sa na svoj zdroj inšpirácie. Je to pocit sebaistoty vo vlastnej koži, čerpať zdroj z hĺbky. Korene sú pre mňa veľmi dôležité a myslím, že som sa ich učila využívať odmala.

Hudba Sampy the Great síce vychádza zo zambijských tradícií, ale je to v prvom rade rap a hip-hop. Pre Zambiu, kde sú tradície stále silné, bola jej tvorba na začiatku ťažko prijateľná, aj preto, že je žena a hľadá si svoj vlastný spôsob, ako robí hudbu.

Sampa the Great: Na začiatku to bolo.... To čo je? Hip-hop nie je niečo, čo by tradične mala robiť žena. A keď sme do toho zamiešali aj rock...Bolo to pre mnohých naozaj čudné. Takže na začiatku to bol veľký šok a záhada, teraz je to už jednoduchšie: všetci poznajú zambijskú speváčku, ktorá chodí so skupinou koncertovať po svete a ľuďom sa to páči, tlieskajú a podporujú nás. A je to fakt super.

Od predchádzajúceho albumu, v ktorom dominoval hip-hop, sa v tvorbe posunula smerom k zamrocku a je zvedavá, čo na to povie publikum. Zamrock je označenie žánru, ktorý bol populárny v sedemdesiatych rokoch minulého storočia v Zambii a je kombináciou africkej tradičnej hudby a rockových smerov populárnej hudby. Sampin minuloročný album As Above, So Below má zatiaľ pozitívne ohlasy. Práve na tomto albume sa učila, ako byť na seba menej prísna a naopak – byť viac bezstarostná.

Sampa the Great: Myslím, že ako Afričanka v Austrálii som sa veľmi snažila, aby som to nepokašlala. Nepoznajú veľa afrických hudobníkov... Stala sa zo mňa perfekcionistka, nechcela som skaziť reprezentáciu mojej krajiny. A toto mi nedovoľovalo robiť hudbu slobodne... Urobiť album v Zambii mi umožnilo byť viac bezstarostná a bez tlaku, že to musí byť dokonalé.

Sampa the Great má za sebou americké turné a aj vystúpenie na tohoročnej Pohode bolo súčasťou jej európskeho turné. Aj tu predstavovala publiku novú tvorbu ovplyvnenú zamrockom.

Sampa the Great: Trochu sme zmenili smer. Zamrock nebol len inšpirácia, bol niečím viac. Mám preto radosť, keď vidím, ako dobre naň ľudia reagujú. Už teraz som však veľmi zvedavá, odkiaľ príde inšpirácia na môj ďalší album.

Práca na novom albume ešte nezačala. Po dvoch veľkých turné potrebuje Sampa trochu vypnúť a načerpať energiu. Ako to urobí?

Sampa the Great: Mesiace spánku! Po tomto turné si určite dám pauzu. Pôjdem v Zambii do prírody na svoju obľúbenú farmu, kde nie je ani elektrina, len ja a príroda. To je spôsob, ako načerpám silu. Na turné stretávam množstvo ľudí, zdieľame príbehy, so všetkými sa objímam... a je to skvelé, ale potom potrebujem získať svoju energiu naspäť a oddychovať.

Jediný, s kým sa chce v čase zbierania síl stretávať, bude rodina a najbližší priatelia. Jej hudobnú skupinu tvoria iba zambijskí hudobníci a Sampa the Great ich rada predstavuje celému svetu. Aj takto predstavuje zambijskú hudobnú scénu. Kým sa spolu opäť vyberú na turné či do štúdia, možno uplynie aj niekoľko mesiacov.


Pripravila: Zuzana Líšková, Foto: Pohoda/Ondrej Koščík

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame