Audioport - Rádio_FM a české Radio Wave opäť spolu!

Audioport - Rádio_FM  a české Radio Wave opäť spolu!

Slovenská a česká alternatívna scéna sa opäť spoja. Audioport prinesie 30. septembra spoločné vysielanie slovenského Rádia_FM a českého Radia Wave už po štvrtýkrát.  Spoločnou témou vysielania bude mladá generácia umelcov zo Slovenska a Čiech, a to nielen z hudobnej scény, ale aj z oblasti filmu, literatúry a výtvarného umenia.

V štúdiu Rádia_FM sa predstavia napríklad mladá ilustrátorka Daniela Olejníková, grafický dizajnér Rudolf Vychovalý, ale aj v Cannes ocenený slovenský filmár Matúš Vizár.

Vysielaním budú sprevádzať moderátori Rádia_FM Martin „Ego“ Staňo a Dominika Karasová (Ráno na eFeMku), Lucia Cibulová (10:00 – 14:00) a Daniel Baláž (14:00 – 18:00) spolu s kolegami z Radia Wave Jonášom Zbořilom, Bárou Šichanovou a Alešom Stuchlým.

Celý Audioport zavŕši dvojkoncert v Komornom štúdiu Slovenského rozhlasu. O 20:00 hod. vystúpi slovenská nu-folková pesničkárka Katarzia a o 21:00 hod.  sa môžete tešiť na projekt českého maskovaného hudobníka, ktorý si hovorí  Kittchen. V prestávke sa môžete tešiť na rozhovor a ukážky z tvorby básnikov Erika Šimšíka a Petra Balka. Erik Šimšík je laureátom 2. miesta v Poviedke 2010. V roku 2013 vydal debutovú básnickú zbierku Monorezeň & stereozemiaky. Peter Balko, víťaz Poviedky 2012 a spoluautor scenára k celovečernému filmu Kandidát, vydal v roku 2012 básnický debut Metrofóbia. V Lučenci organizuje literárny festival Medzihmla. Vstup na večerný program v Komornom štúdiu bude voľný až do zaplnenia kapacity sály.

Hrať naživo sa však nebude len večer, už v Ráne na eFeMku vystúpi mladá Tante Elze, ktorá sa vo svojej melancholickej elektronickej hudbe opiera najmä o klavírny sprievod. Tante Elze zaujala svojským prejavom v novom projekte Rádia_FM - v Demovnici_FM.

Audioport je jedinečný medzinárodný projekt, ktorý nadväzuje na dlhoročnú spoluprácu Rozhlasu a televízie Slovenska s Českým rozhlasom. Konkrétne ide o prepojenie slovenskej a českej progresívnej hudobnej scény prostredníctvom spoločného vysielania Rádia_FM a Radia Wave.

Po prvýkrát sa Rádio_FM a Radio Wave spojili v máji 2012. V brnenskom klube A2 vtedy zahrali slovenskí Diego a dídžeji oboch rádií. Druhé vydanie v bratislavskom Komornom štúdiu Slovenského rozhlasu hostilo košických Jelly Belly a brnenských Fiordmoss. Na jar tohto roka sa v pražskom Bio oko predstavili českí Bratři Orffové  a slovenskí Souns like this. 

Rádio_FM je súčasťou verejnoprávneho Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS). Orientuje sa na hudbu s presahom do kultúrneho priestoru orientovaného na náročnejšieho, mlado zmýšľajúceho poslucháča. Už na prvé počutie sa líši od zvyšku slovenského éteru hudbou i slovom. V playlistoch nájdete to najlepšie, čo na domácej i zahraničnej scéne vzniká, od indie rocku cez dubstep, hip-hop, world music, metal, až po tanečnú elektronickú hudbu či džez. Nechýbajú exkluzívne živé koncerty z vlastných štúdií alebo z domácich a zahraničných festivalov.

Rádio_FM však nie je iba o hudbe, ale aj o témach, ktoré rezonujú, o ktorých treba hovoriť nahlas. Rádio_FM podporuje novú slovenskú hudbu. Aj vďaka nej vznikli ocenenia Radio_Head Awards, či projekt Demovnica_FM, ktoré podporujú mladú slovenskú hudbu. Viac na fm.rtvs.sk.

 

Radio Wave je špeciálnou stanicou Českého rozhlasu, ktorá oslovuje predovšetkým mladých poslucháčov hudbou naprieč nemainstrreamovými žánrami a zdieľa aktuálne hudobné dianie. Playlist Rádia Wave tvorí predovšetkým ekeltropop, indie rock, kvalitná tanečná a urban hudba. Okrem hudby má Radio Wave vo svojom obzore architektúru, divadlo, film, life-style a publicistiku. Pravidelne pripravuje sériu koncertov Radio Wave Live Sessions a je spoluorganizátorom prestížneho Radio Wave Stimul festivalu. Signál vysielania Radia Wave je šírený na internete, digitálne a v káblových televíziách. Viac na:  wave.cz

 

Katarzia

Za menom Katarzia stojí mladá dvadsaťštyriročná študentka filmovej scenáristiky Katarína Kubošiová. V roku 2012 začala ako autorka skladať a písať folk-rapové pesničky, postavené hlavne na slovenských textoch reflektujúcich život mladej ženy blúdiacej a opätovne sa nachádzajúcej v treťom tisícročí. Najskôr začala iba neisto hľadať tóny na gitare, dnes má odohratých už okolo 30 koncertov v bratislavských a pražských kluboch a festivaloch po celom Slovensku. Pesničky píše intuitívne, bez znalosti akordov. Vyrástla v Nitre, ale už päť rokov žije v Bratislave. Katarzia je jedným z prvých hudobných objavov Demovnice_FM.          V rámci nej zahrala aj na prvom koncerte Go2Stage.

Kittchen

Anonymný projekt hudobníka, ktorý si hovorí Kittchen, vtrhol na českú hudobnú scénu v roku 2011. Hudobník, ktorý vystupuje zásadne v maske a starostlivo ukrýva svoju identitu, nahral svoj debutový album Menu vo vlastnej kuchyni. Rytmiku pritom vytváral hrou na lyžice a čínske jedálenské paličky. V tomto roku vydal Kittchen svoj druhý album Radio, ktorý bol kladne prijatý aj na vlnách Radia Wave. Ako sa k tvorbe Kittchen vyjadril Jiří Špičák z Radia Wave, „Kittchen na svojej ceste k jednému z najzaujímavejších českých hudobných projektov smeruje tým správnym smerom. Občas zakopne, zaváha a prestrelí, ale rozhodne je nutné oceniť, že ide o unikátnu cestu, v ktorej nekopíruje žiaden zo zahraničných vzorov.“

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame