Literatúra v hudbe: Jack Kerouac

Literatúra v hudbe: Jack Kerouac

Dnes sa v seriáli venovanom literatúre v hudbe vyberieme na cestu naprieč Spojenými štátmi spolu s americkým beatnikom Jackom Kerouacom. O tom, ktorých hudobníkov inšpiroval, porozpráva Romana Grajcarová.

Literatúra v hudbe: Jack Kerouac Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Hlad po živote, sloboda, jazz. Biblia generácie beatnikov, kniha Na ceste, je jednou dlhou jazdou naprieč Amerikou, ktorá sa odohráva na pozadí neviazanosti, vášne, saxofónu Charlieho Parkera či trúbky Milesa Davisa. Najznámejší román amerického spisovateľa Jacka Kerouaca vznikol za 3 týždne na takmer 37 metrov dlhej rolke papiera a hudba z neho priam srší na všetky strany. Kniha Na ceste sa zároveň stala obrovskou inšpiráciou pre hudobníkov 60. a 70. rokov a dokonca existuje domnienka, že ak by nevznikol Kerouacov magnum opus, svet by možno nikdy nespoznal ani kapelu The Doors.

Autorom tvrdenia o veľmi úzkom prepojení románu Na ceste s kapelou The Doors bol ich keybordista Raymond Manzarek. Samotný Jim Morrison, Manzarekov spolužiak z univerzity a frontman The Doors, sa ešte pred tým, ako začal s hudbou, chcel stať básnikom. O 20 rokov staší Kerouac bol pre Morrisona jednoducho idolom a inšpiráciou. A to viedlo aj k vzniku jedného z prvých Morrisonových textov z ktorého sa neskôr stala skladba Moonlight Drive.

The Doors - Moonlight Drive


Aj keď Kerouac prežil väčšinu života v USA, jeho pôvod je kanadsko-francúzsky – vlastným menom sa volal Jean-Louis Kerouac. Po tom, čo odišiel z univerzity, sa na chvíľu pripojil k americkému námorníctvu. No nepobudol tam veľmi dlho. Vrátil sa do Spojených štátov a začal žiť bohémskym, cestovateľským životom. Fascinoval ho jazz, no venoval sa aj filozofii a zenbudhizmu. V tom období sa stretol s ďalším bohémom, Nealom Cassadym, ktorý sa stal predlohou pre postavu nespútaného Deana Moriartyho v románe Na ceste. Bohémsky život si však vyžiadal svoju daň – Kerouac mal problém s alkoholom a drogami a zomrel pred 50kou. O tejto smutnej, odvrátenej stránke zdanlivo bezstarostného života spieva v skladbe Hey Jack Kerouac aj Natalie Merchant z kapely 10,000 Maniacs.

10,000 Maniacs - Hey Jack Kerouac


Okrem toho, že Jack Kerouac písal romány, vytvoril aj veľké množstvo básní. Písal o ľuďoch, ktorí ho obklopovali, no často sa práve v básňach venoval spiritualite, filozofii, meditácii a zenbudhizmu. Keď boli po jeho smrti uverejnené v zbierke Poems All Sizes, Allan Ginsberg, Kerouacov priateľ a otec generácie beatnikov, v predslove napísal, že zachytávajú to, ako Kerouac vnímal život - ako realitu a sen zároveň. Kerouacovu báseň The Last Hotel pretavila do skladby hudobníčka a milovníčka literatúry Patti Smith. Na zhudobnení textu spolupracoval aj gitarista a spevák Sonic Youth Thurston Moore.

Patti Smith - The Last Hotel


Jeden z najznámejších citátov Jacka Kerouaca je: „Jediná pravda je hudba.“ (The only truth is music.) A tak, ako hudba ovplyvnila jeho literárnu ale aj životnú cestu, tie sa neskôr stali inšpiráciou pre mnohých hudobníkov a hudobníčky nasledujúcich generácií. Kerouac hltal život plnými dúškami, nebál sa riskovať, skúšať, ochutnávať, spoznávať všetky zákutia sveta a potom o tom písať. Žil krátko no intenzívne. A snáď je to práve tento hlad po živote, ktorý fascinuje a inšpiruje ešte aj dnes.

Pripravila: Romana Grajcarová, ilustrácia: AI

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame