Literatúra v hudbe: Herman Melville

Literatúra v hudbe: Herman Melville

Ako súvisí lov veľrýb v 19. storočí s kávou v papierovom poháriku so zeleným logom? A ktorí hudobníci sa inšpirovali jedným z najznámejších románov americkej literatúry Biela veľryba? Aj o tom dnes porozpráva kolegyňa Romana Grajcarová v seriáli venovanom literatúre v hudbe.

Literatúra v hudbe: Herman Melville Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Od gréckej a rímskej mytológie cez Bibliu až po Shakespeara či Kanta. Kniha Biela veľryba od amerického spisovateľa Hermana Melvilla v sebe kondenzuje prakticky celú západnú kultúru na pozadí dobrodružného príbehu o love veľrýb z polovice 19. storočia. Komplexné dielo, ktoré po sebe zanechalo obrovskú stopu, vo svojej ďakovnej reči pri preberaní Nobelovej ceny za literatúru dokonca spomenul aj Bob Dylan. A Biela veľryba, v angličtine Moby Dick, sa tak objavuje aj v jeho skladbe Lo and Behold!

Bob Dylan - Lo and Behold!


Herman Melville, autor románu Biela veľryba, vychádzal pri písaní svojho diela z vlastnej skúsenosti. V prvej polovici 19. storočia boli Spojené štáty svetovým lídrom v love veľrýb a sám Melville strávil väčšinu svojej mladosti na lodi. Inšpiroval ho k tomu aj článok o obrovskom vorvaňovi, ktorý žil v blízkosti ostrova Mocha pri čilskom pobreží. Vďaka ostrovu dostal tento vorvaň meno Mocha Dick, čo neskôr viedlo k pomenovaniu veľryby v Melvillovom románe Moby Dick. Veľryba v príbehu pripraví o nohu a aj o loď kapitána Achaba. Ten sa ju z pomsty rozhodne nájsť a zabiť. So svojou posádkou sa vydáva na oceán, a tak začína súboj nie len s veľrybou ale aj s vlastným vnútrom. Kapela The Killers pretavila tento vzťah lovca a koristi aj do časti skladby C’est la vie, ktorá je, podobne ako román Biela veľryba, o svetlých a aj temných stránkach života.

The Killers - C’est la vie


Kniha Biela veľryba, ktorú 32 ročný Herman Melville vydal v roku 1851, bola v Spojených štátoch pôvodne prijatá s rozpakmi, predaje boli z roka na rok pomalšie a po 10 rokoch sa úplne zastavila jej dotlač. Začiatkom 20. storočia však akoby veľryba povstala z popola, začali sa o ňu zaujímať literárni kritici a neskôr aj Hollywood. Od prvej filmovej adaptácie v 20. rokoch sa jej už filmári nevzdali. Odkazy na Bielu veľrybu sa neskôr objavili aj v rozprávke Tom a Jerry, či seriáloch Family Guy alebo Futurama. Dokonca aj najznámejšia sieť kaviarní na svete dostala názov po jednej z postáv románu. Kapitánovi Achabovi pri love veľryby totiž pomáhal vrchný dôstojník Starbuck. Anglický názov knihy sa dostal aj priamo do názvu skladby od Led Zeppelin. Inštrumentálke Moby Dick dominuje bubnové sólo Johna Bonhama, ktorého improvizácia na bicích stála za vznikom celej skladby.

Led Zeppelin - Moby Dick


Nadčasové témy ale aj inovatívny prístup k rozprávaniu silného príbehu spravili z knihy Biela veľryba legendu na poli literatúry. Prispelo k tomu aj to, že dobrodružný námorný príbeh je zároveň filozofickým zamyslením sa o podstate ľudského bytia. Postava kapitána Achaba, ktorý baží po pomste, stelesňuje temnú stránku ľudskej bytosti. A veľryba? Tá je jeho najväčším protivníkom no možno zároveň aj najbližším priateľom.

Pripravila: Romana Grajcarová, ilustrácia: AI

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame