Literatúra v hudbe: Douglas Adams

Literatúra v hudbe: Douglas Adams

Dnes sa pozrieme na hudbu, ktorú inšpiroval príbeh z vesmíru – dielo britského spisovateľa Douglasa Adamsa Stopárov sprievodca po galaxii. V ktorej skladbe sa vyskytuje depresívny android Marvin a kto sa inšpiroval najznámejšou odpoveďou na otázku života, vesmíru a vôbec prezradí Romana Grajcarová.

Literatúra v hudbe: Douglas Adams Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Viete, čo by ste si určite nemali zabudnúť, ak by ste sa vydali stopovať po galaxii? Podľa knihy Stopárov sprievodca po galaxii je najpodstatnejšou vecou uterák. Ten totiž môže poslúžiť ako deka, plachta, zbraň, či pokrývka hlavy. Minimálne tak to zdôvodňuje Douglas Adams, autor 5 dielnej sci-fi série, ktorá nešetrí humorom ani sebairóniou. Odkazy na toto kultové dielo možno nájsť aj vo viacerých skladbách. Kapela Coldplay sa nám napríklad odkazom na túto knihu snažila v roku 2000 poradiť, aby sme nepanikárili.

Coldplay - Don’t Panic


V klipe k sladbe Don’t Panic sa na zem rúti obrovská katastrofa, kým Chris Martin odovzdane krája v kuchyni mrkvu a spieva o tom, že žijeme v krásnom svete. A podobne je to aj v knihe Stopárov sprievodca po galaxii. Každodennú rutinu pozemšťanov má už o pár minút narušiť zničenie planéty. Presne na jej mieste sa totiž má stavať hyperpriestorová diaľnica. Absurdnosť v kombinácii s filozofickým zamýšľaním sa o svete sa príbehom vlní ako niť. Jedna z postáv, ktorú hlavní hrdinovia na ceste galaxiou stretnú, je aj klinicky depresívny android Marvin. Práve tento robot inšpiroval skladbu Paranoid Android od kapely Radiohead. Zároveň to však bol od Toma Yorka aj mierne ironický odkaz pre svojich fanúšikov, ktorí ho, podľa jeho slov, často sami od seba stavali do role depresívneho chlapca. York sa tak do tejto role v pesničke Paranoid Android naschvál postavil sám.

Radiohead - Paranoid Android


Ešte skôr, ako vznikla séria kníh Stopárov sprievodca po galaxii, uzrela svetlo sveta, alebo skôr zvukové vlny rádia, rovnomenná rozhlasová hra. Tá mala premiéru na BBC Radio 4 koncom 70. rokov a dopĺňal ju skutočne hviezdny soundtrack. Okrem úvodnej skladby Journey of the Sorcerer od Eagles na ňom figurujú aj také mená ako Brian Eno, Jean Michel Jarre či Pink Floyd. Veľký úspech rozhlasovej hry viedol k napísaniu dnes už megaúspešnej knižnej série a neskôr aj k vytvoreniu počítačovej hry a k filmovej adaptácii.

Stopárov sprievodca po galaxii je popkultúrny fenomén, ktorý okrem zábavy a filozofie ľudstvo obohatil aj o odpoveď na základnú otázku života, vesmíru a vôbec. Je ňou číslo 42. Referencie na túto geniálnu a zároveň absurdnú odpoveď nájdeme aj v seriáloch Doctor Who či Akty X. V hudbe sa ňou inšpirovala napríklad britská kapela Level 42. Pôvodne však táto kapela zvažovala iné meno – číslo 88 kvôli jeho spojitosti s numerológiou. Napokon však vyhral názov Level 42, keďže kapela bola v období svojho vzniku začítaná do Stopárovho sprievodcu.

Level 42 - Running in the Family


Douglas Adams svojim dielom Stopárov sprievodca po galaxii priniesol koncom 70. rokov nový, čerstvý a najmä zábavný vietor do sci-fi žánru. Uterák ako základná výbava medzigalaktického stopára slávi dokonca aj svoj vlastný, uterákový deň každý rok, 25. mája. Prvá takáto uteráková oslava na počesť Douglasa Adamsa začala 2 týždne po jeho úmrtí v roku 2001. Mimochodom, Adams bol blízky priateľ členov kapely Pink Floyd a na jeho 42. narodeniny s kapelou odohral na gitare na koncerte v Londýne 2 skladby a jeho pamiatku si potom o 7 rokov neskôr uctil David Gilmour pri poslednej rozlúčke skladbou Wish You Were Here. Aj keď Douglas Adams odišiel mladý, nemal ešte ani 50 rokov, jeho humor, irónia ale aj filozofia dodnes prežívajú v jeho najznámejšom diele Stopárov sprievodca po galaxii.

Pripravila: Romana Grajcarová, ilustrácia: AI

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame