Literatúra v hudbe: F. Scott Fitzgerald

Literatúra v hudbe: F. Scott Fitzgerald

V dnešnom diele seriálu venovanom Literatúre v hudbe nás Romana Grajcarová prevedie knihou Veľký Gatsby a porozpráva o hudbe, ktorú inšpiroval tento román zo začiatku 20. storočia.

Literatúra v hudbe: F. Scott Fitzgerald Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Sme v polovici 20. rokov 20. storočia. Odvšadiaľ počuť jazz a zdanlivo bezstarostný smiech americkej smotánky, ktorá sa zabáva vo svojich vilách na Long Islande. V jednej z nich býva aj záhadný milionár, ktorý túži po svojej láske z mladosti. Reč je, samozrejme, o románe Veľký Gatsby. Kniha, ktorej autorom je Francis Scott Fitzgerald, fascinuje ľudí už takmer celé jedno storočie. Samozrejme sa tak Gatsby okrem filmových či divadelných predstavení objavuje aj v mnohých skladbách. V piesni Loyal Like Sid and Nancy ho spomína kapela Foster the People.

Foster the People - Loyal Like Sid and Nancy


Fitzgerald svoj najznámejší román z veľkej časti založil na svojom vlastnom príbehu. Keď mal 18, zamiloval sa do 16 ročnej Ginevry King. Ona mu síce city opätovala, no jej rodičia so vzťahom nesúhlasili kvôli majetkovým rozdielom. Ginevra totiž patrila do najvyššej spoločenskej triedy v Chicagu a Fitzgerald bol len obyčajný študent. Zlomený Fitzgerald sa rozhodol narukovať na front Prvej svetovej vojny a Ginevra sa medzitým vydala za bohatého dediča ropnej spoločnosti. Tento skutočný príbeh sa však stal základom pre knihu Veľký Gatsby a vďaka Ginevre vznikla postava Gatsbyho osudovej lásky Daisy Buchanan. Ich príbehom sa inšpirovali aj David Bowie a Cher v skladbe Can You Hear me?

David Bowie a Cher - Can You Hear me?


Kniha Veľký Gatsby bola niekoľkokrát sfilmovaná. Prvýkrát už rok po vydaní. Jej zatiaľ posledného hollywoodskeho filmového spracovania sa v roku 2013 chopil austrálsky režisér Baz Luhrmann. Soundtrack produkoval Jay-Z a objavili sa na ňom mnohé známe mená ako Lana Del Rey, The xx či Florence and the Machine a je to práve Florence Welch, ktorá aktuálne pripravuje muzikál inšpirovaný románom Veľký Gatsby. Premiéru by mal bať v júni budúceho roka.

Florence + The Machine - Over The Love


Z chudobného študenta sa z Francisa Scotta Fitzgeralda stal bohatý spisovateľ. No šťastie mu to neprinieslo. Celý život mal problém s alkoholom, čím trpeli najmä jeho vzťahy, a podľahol infarktu, keď mal len 44 rokov. V tom období zároveň nastal útlm v predaji jeho kníh, a tak bol Fitzgerald presvedčený, že svet opúšťa v zabudnutí. Pár rokov na to sa americká vláda rozhodla distribuovať vojakom na fronte Druhej svetovej vojny práve knihu Veľký Gatsby. Po vojne a v 60. rokov už popularita knihy nabrala na obrovských rozmeroch a dnes sa Veľký Gatsby považuje za jednu z najvplyvnejších kníh americkej literatúry.

Pripravila: Romana Grajcarová, foto: AI

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame