Literatúra v hudbe: Goethe a Faust

Literatúra v hudbe: Goethe a Faust

V dnešnom diele seriálu o literatúre v hudbe sa kolegyňa Romana Grajcarová pozrie na príbeh doktora Fausta, ktorý svojím filozofickým rozmerom ovplyvnil mnohé literárne, filmové ale aj hudobné diela.

Literatúra v hudbe: Goethe a Faust Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Uzavreli by ste zmluvu s diablom, ak by vám prisľúbil neobmedzené vedomosti a svetské pôžitky? Podľa starej nemeckej legendy sa totiž presne tento obchod rozhodol uzavrieť istý učenec a alchymista, ktorého svet pozná pod menom doktor Faust. Aj keď muž menom Johan Georg Faust, ktorým je príbeh inšpirovaný, skutočne v Nemecku na prelome 15. a 16. storočia žil, samotná legenda vznikla až o storočie neskôr. Odvtedy sa však stala jedným z najčastejšie spracovaných námetov v európskej literatúre, no Fausta možno nájsť aj v divadle, filmoch, na obrazoch a samozrejme aj v hudbe.
Faust sa stal symbolom obetovania duchovných hodnôt pre moc, poznanie a materiálny zisk. Asi najznámejšiu literárnu adaptáciu príbehu vo forme divadelnej hry vytvoril nemecký spisovateľ Johann Wolfgang Goethe. Jeho hra pozostáva z dvoch častí a mnohí ju považujú za Goetheho magnum opus a najlepšie dielo nemeckej literatúry. Ak sa posunieme po mape Európy o čosi severozápadnejšie a o dve storočia neskôr, v Spojenom kráľovstve sa Faustom v roku 2007 inšpirovala aj kapela Radiohead v skladbe Faust Arp.

Radiohead - Faust Arp


Kľúčovou postavou vo Faustovom príbehu je diabol Mefistofeles, ktorému Faust prisľúbi svoju dušu. Tento príbeh prebrala aj kapela Gorillaz. Jeden z fiktívnych kreslených členov kapely, basák Murdoc Niccals, má stredné meno Faust. A podobne ako v pôvodnom príbehu, aj Murdoc uzavrel s diablom výmenný obchod. Namiesto neobmedzeného poznania si však vypýtal to, že sa stane svetoznámym umelcom. V repertoári Gorillaz nájdeme aj skladbu s názvom Faust, ktorú možno nájsť na kompilačnom albume G-Sides z roku 2001.

Gorillaz - Faust


Okrem populárnej hudby možno Faustov príbeh nájsť v mnohých dielach klasických skladateľov. Medzi inými ho zhudobnili aj Beethoven, Verdi, Liszt či Vagner. Okrem Fausta sa však do hudby často dostáva aj postava diabla Mefistotela, skrátene Mefista. Jeho možno nájsť napríklad v skladbe Dancing with Mephisto od nemeckej kapely Enigma.

Enigma - Dancing with Mephisto


Faustov príbeh, ktorý v literatúre spopularizoval najmä Johann Wolfgang Goethe, má dnes v kultúre svoje neodškriepiteľné miesto. Aj keď má táto legenda už takmer 500 rokov, práve vďaka jej nadčasovosti a ľudskej túžbe mať to, čo sa mať nedá, sa z nej stal zdroj inšpirácie, ktorý dokáže osloviť aj súčasných umelcov a umelkyne.

Pripravila: Romana Grajcarová, ilustrácia: AI

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame