Literatúra v hudbe: Oscar Wilde

Literatúra v hudbe: Oscar Wilde

Dnes sa v seriáli venovanom literatúre v hudbe pozrieme na román Portrét Doriana Graya od Oscara Wildea, ktorý okrem iných inšpiroval aj kapely The Libertines či U2. Pokračuje Romana Grajcarová.

Literatúra v hudbe: Oscar Wilde Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Elegán s vlasmi po ramená, plnými perami a zasneným pohľadom. Írsky spisovateľ a dramatik Oscar Wilde je známy najmä ako autor románu Portrét Doriana Graya. Postava krásneho no samoľúbeho Doriana, ktorý ostáva navždy mladý a namiesto neho starne jeho portrét, inšpirovala množstvo hudobných diel. Kniha bol adaptovaná aj ako divadelná hra, opera, balet či film. A priamo do názvu skladby knihu pretavila anglická post-punková skupina The Televison Personalities.

Television Personalities - A Picture of Dorian Gray


Oscar Wilde sa narodil v Dubline v polovici 19. storočia. Jeho otec bol uznávaný lekár a mama spisovateľka. Už od detstva malý Oscar vynikal talentom na písanie a na jazyky. Zároveň bol aj vnímavým pozorovateľom sveta a vyznávačom krásy ako takej. Jeho meno sa spája aj s umeleckým prúdom nazvaným estetizmus, ktorý uprednostňoval estetickú funkciu umenia pred akoukoľvek inou. Inými slovami, umenie podľa Wildea nemá ani vzdelávať, ani moralizovať. Má byť jednoducho krásne. Napokon, aj taký propagátor krásy ako Oscar Wilde si pravdepodobne uvedomoval, že posadnutosť výzorom je toxická. Aj to je totiž jedna z hlavných myšlienok knihy o Dorianovi Grayovi, na ktorú odkazuje v skladbe Narcissist anglická kapela The Libertines.

The Libertines - Narcissist


Striktná viktoriánska morálka sa na mnohé veci, ktoré dnes považujeme za prirodzenú súčasť spoločnosti, pozerala s odsúdením. V 19. storočí v Anglicku stačilo nemravné alebo poburujúce správanie na to, aby ste skončili vo väzení. To sa, žiaľ, stalo aj Oscarovi Wildeovi. Jeho jediným prečinom pritom bolo to, že ho priťahovali muži. Potom, čo sa otec jeho milenca, básnika Alfreda Douglesa, dozvedel, že je s Wildeom v romantickom vzťahu, začalo súdne pojednávanie, ktoré vyvrcholilo je zatknutím. Oscar Wilde skončil na dva roky vo väzení. Tvrdé väzenské podmienky a zlá strava mali devastačný účinok na jeho zdravie, čo napokon zapríčinilo aj jeho úmrtie tri roky po prepustení z väzenia. Písal sa rok 1900.

60 rokov po Wildeovej smrti v jeho rodnom meste, Dubline, prichádza na svet chlapček Paul David Hewson, ktorého dnes poznáme pod pseudonymom Bono Vox. Aj jeho kapela U2 odkazuje na Wildeov román v skladbe The Ocean.

U2 - The Ocean


Aj keď Oscar Wilde strávil veľkú časť života v Írsku a neskôr v Londýne, svoje posledné roky prežil v Paríži, kde je aj pochovaný. Jeho náhrobok, ktorý zdobí socha Sfingy od britsko-amerického sochára Jacoba Epsteina, zdobí ešte aj čosi iné - tisícky bozkov od Wildeových fanúšikov. Bozkávací trend, ktorý začal koncom 90. rokov, nestoplo ani hrubé plexisklo, ktoré v súčasnosti chráni vzácny náhrobok. Aj to plexisklo však napokon skončilo zaplavené bozkami a odkazmi pre Oscara Wilda, muža, ktorý miloval umenie, život a najmä krásu.

Pripravila: Romana Grajcarová, ilustrácia: AI

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame