Literatúra v hudbe: Lewis Carroll

Literatúra v hudbe: Lewis Carroll

Charles Lutwidge Dodgson - s týmto pomerne málo známym menom sa narodil spisovateľ, ktorý sa do sveta literatúry zapísal ako Lewis Carroll, autor knihy Alica v krajine zázrakov. Príbeh o dievčatku, ktoré sa cez zajačiu noru dostalo do fantastického sveta plného kúzel a magických postavičiek, ovplyvnil za 150 rokov takmer každého, kto sa pohyboval a pohybuje v kultúre. Viac prezradí Romana Grajcarová.

Literatúra v hudbe: Lewis Carroll Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Na odvážnu a zvedavú Alicu odkazuje množstvo kníh, divadelných hier, filmov, počítačových hier no a samozrejme aj hudobníkov a hudobníčok. Napríklad aj Nick Cave & Bad Seeds v skladbe Watching Alice.

Nick Cave & Bad Seeds - Watching Alice


Okrem toho, že bol Lewis Carroll spisovateľom, po otcovi zdedil nadanie aj na matematiku a výrokovú logiku. Množstvo slovných hračiek, vtipných a trefných básničiek, logických paradoxov ale aj filozofických otázok robia z knihy Alica v krajine zázrakov nadčasové dielo, ktoré bolo za svoju existenciu preložené do viac ako 170 jazykov. Šesť rokov po jeho vydaní vyšlo pokračovanie s názvom Za zrkadlom a čo tam Alica našla. Jej anglický názov Through the Looking-Glass si koncom 80. rokov požičala aj hudobníčka Siouxsie Sioux a pretavila ho do názvu 8. albumu svoje kapely Siouxsie and the Banchees. Album je kompiláciou 15 coververzií a medzi inými sa na ňom nachádza aj skladba Hall of Mirrors, pôvodne od nemeckej kapely Kraftwerk.

Siouxsie and the Banchees - Hall of Mirrors


V knihe Za zrkadlom a čo tam Alica našla sa nachádza aj jedna z najznámejších Lewisovych básní Jabberwocky, ktorá sa do slovenčiny prekladá ako Taradúr. Lewis Carroll pri jej písaní nechal uzdu svojej fantázie popustenú skutočne nadivoko. Výsledné dielko je zmesou mnohých nezmyselných slov, vymyslených novotvarov a slovných hračiek. Vďaka tomu má však báseň výnimočnú zvukovú estetiku. Napríklad také slovíčko Bandersnatch, ktoré v básni popisuje rýchlo sa pohybujúcu príšerku, si už v súčasnom popkultúrnom svete slobodne a veselo žije vlastným životom. Slovo Bandersnatch si požičali aj tvorcovia seriálu Black Mirror či počítačových hier Final Fantasy alebo Resident Evil.

Ďalšia známa báseň v knihe Za zrkadlom a čo tam Alica našla je aj Mrož a tesár, v angličtine The Walrus and the Carpenter, ktorú v príbehu recituje legendárna dvojka Tweedledum a Tweedledee. Jej pravdepodobne najznámejším zhudobnením je skladba I am the Walrus od Beatles.

The Beatles - I am The Walrus


Postava Alice v románoch Lewisa Carrolla je inšpirovaná reálnym dievčaťom - Alicou Liddell. Okrem toho, že bol Lewis Carroll spisovateľ, bol aj poloamatérsky fotograf a práve dievčatko Alica, ale aj iné dievčatá, boli častým objektom v jeho hľadáčiku. Aj kvôli tomu ho neskôr viacerí literárni vedci obvinili z toho, že jeho záujem o mladučké dievčatá bol viac, než len esteticko-literárny. Tieto dohady však nikdy neboli stopercentne potvrdené ani vyvrátené. Tak či onak, kniha Alica v krajine zázrakov so svojim vtipom, inteligenciou a dobrodružným príbehom zdobí police s knihami po celom svete a ani dnes neprestáva byť bohatým zdrojom inšpirácie.


Pripravila: Romana Grajcarová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame