Literatúra v hudbe: William Golding

Literatúra v hudbe: William Golding

Partia vyše 30 chlapcov stroskotá na neobývanom ostrove po havárii lietadla. Ich počiatočné snahy o spoluprácu a prežitie sa po pár týždňoch menia na katastrofu. Morálka upadá a víťazí bezohľadnosť. Keď sa konečne objaví na brehu záchranná loď, z ostrova je tlejúca pustatina. Tri deti sú mŕtve. Tento príbeh britského spisovateľa Williama Goldinga, ktorý v našich končinách poznáme pod názvom Boh múch alebo aj Pán múch, prepísal históriu literatúry a našiel si svoje pevné miesto vo svete kultúry.

Literatúra v hudbe: William Golding Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Hudobne sa ním inšpirovala napríklad aj kapela Iron Maiden v skladbe Lord of The Flies. Viac prezradí Romana Grajcarová.

Iron Maiden - Lord of The Flies


V celej piesni z roku 1996 Iron Maiden odkazujú na hlavnú otázku, ktorú si autor v knihe pokladá - odkiaľ sa v ľuďoch berie zlo? Pri písaní Boha múch vychádzal Golding vo veľkej miere z vlastnej skúsenosti - zo svojich zážitkov z druhej svetovej vojny. Práve ľudská krutosť priviedla tohto profesora filozofie k úvahám o ľudskej morálke a o tom, akí sú ľudia vo svojej podstate. Knihou sa inšpirovala aj americká punk rocková kapela The Offspring v skladbe You’re Gonna Go Far Kid. Text piesne odkazuje na časť knihy, kedy chlapci ospravedlňujú zabitie jedného z nich tým, že si mysleli, že je to nebezpečná príšera.

The Offspring - You’re Gonna Go Far Kid


Samotný názov knihy je doslovným prekladom hebrejského slova Belzebub, čo znamená aj diabol. Aj tento názov odkazuje myšlienku zla, ktoré je podľa knihy zakorenené v ľuďoch.

Takmer 70 rokov po vydaní Boha múch však vychádza úplne iná kniha s názvom Ľudskosť. Jej autor, holandský historik Rutger Bregman, vďaka nej dostáva do povedomia reálny príbeh 6 chlapcov, ktorí v 60. rokoch 20. storočia stroskotali na opustenom ostrove a strávili na ňom niekoľko mesiacov. Narozdiel od fiktívnych postáv z Boha múch v reálnom príbehu prežili všetci. Chlapci si navzájom pomáhali, podporovali sa v udržiavaní morálky a aj keď medzi nimi nastal konflikt, žiadna tragédia sa nekonala. Bregman sa aj na tomto príbehu v knihe s podtitulom Optimistická história človeka snaží presadiť názor, že je snáď ešte stále priskoro nad ľudstvom definitívne lámať palicu.

U2 - Shadow and Tall Trees


Aj Bono Vox, frontman kapely U2, sa inšpiroval románom Boh múch v skladbe Shadow and Tall Trees, ktorá nesie meno siedmej kapitoly knihy. Sám na margo románu povedal, že v príbehu ide aj o to, ako strach z neznámeho môže formovať našu predstavivosť a pokriviť myslenie. Či sa už sa s myšlienkami v knihe stotožníme alebo nie, faktom ostáva, že príbeh o partii chlapcov, ktorí stroskotali na opustenom ostrove, rozhodne podnecuje k úvahám a v neposlednom rade aj k literárnej, filmovej ale aj hudobnej tvorbe.

Pripravila: Romana Grajcarová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame