Literatúra v hudbe: Mary Shelley

Literatúra v hudbe: Mary Shelley

Frankensteinovo monštrum - hororová bytosť, ktorá ľudí fascinuje už takmer 200 rokov. V populárnej kultúre sa na tohto desivého chlapíka s plochou hlavou a nakrátko ostrihanou ofinou často odkazuje priamo ako na Frankensteina, aj keď meno Frankenstein patrí vedcovi Viktorovi Frankeinstanovi, ktorý monštrum vytvoril. Autorkou tohto hororového príbehu je žena - britská spisovateľka Mary Wollstonecraft Shelley. Román, ktorý nazvala Frankenstein, čiže moderný Prometeurs, ovplyvnil za 2 storočie obrovské množstvo kníh, divadelných hier a neskôr aj filmov. A, samozrejme, Frankensteinovo monštrum môžeme nájsť aj v hudbe. Najmä v tej tvrdšej.

Literatúra v hudbe: Mary Shelley Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Alice Cooper - Teenage Frankenstein


Alice Cooper, Helloween, Rammstein - rockerov téma Frankensteinovho monštra celkom prirodzene priťahuje. Kto vie, či títo rockoví páni tušia, že román napísala spisovateľka Mary Shelley vo velku len 18 rokov. V tom čase totiž cestovala so svojim milencom a neskôr aj manželom, básnikom Percym Shelleym, po Európe. Hippie dvadsiatnici na nízkorozpočtovej ceste Európou, ktorí sa po večeroch bavia o filozofii, jedia vegetariánsku stravu a praktizujú, ako to nazývali, slobodnú lásku - v roku 1814 toto norma rozhodne nebola. Na cesty sa k nim v istom bode pridal aj spisovateľ Lord Byron, ktorý mal vtedy tiež len niečo po 20ke. Raz večer sa táto veselá partička rozhodla urobiť si súťaž o tom, kto napíše najstrašidelnejší hororový príbeh. Asi už tušíte, kto vyhral. O dve storočia neskôr sa víťazným príbehom inšpiroval v skladbe Jesus Frankenstien aj hudobník Rob Zombie.

Rob Zombie - Jesus Frankenstein


Spisovateľka Mary Wollstonecraft Shelley dostala do vienka skutočne vzácne a na 19. storočie veľmi progresívne gény. Jej otec William Godwin bol politický filozof a prvý moderný propagátor anarchizmu. Jej mama, spisovateľka, filozofka a zástankyňa práv žien Mary Wollstonecraft sa zas pokladá za matku moderného feminizmu. Mary Shelley teda po rodičoch zdedila výnimočný intelekt a dar písania. Prvky z Frankensteina použili v skladbe Some kind of monster aj velikáni metalovej scény, kapela Metallica.

Metallica - Some kind of monster

Aj keď je kniha o Frankensteinovi jej najznámejším dielom, okrem nej napísala aj mnohé ďalšie romány, často s politickým presahom. Žiaľ, spoločnosťou bola vnímaná skôr ako manželka básnika Percyho Shelleyho, než ako samostatná literárna osobnosť. Adekvátneho uznania sa jej dostalo až koncom 20 storočia, kedy bola publikovaná jej rozsiahla autobiografia. Aj napriek tomu však Mary Shelley už asi navždy ostane najmä autorkou, ktorá napísala jeden z najznámejších hororových príbehov - príbeh Frankensteinovho monštra.

Pripravila: Romana Grajcarová, foto: AI

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame