Literatúra v hudbe: Dante Alighieri

Literatúra v hudbe: Dante Alighieri

Božská komédia je najznámejším dielom talianskeho spisovateľa a filozofa Danteho Alighieriho. Alighieri túto báseň s príbehom plným metafor, symbolov a odkazov na Bibliu, antiku ale aj na reálne stredoveké osobnosti napísal pred vyše 700 rokmi. V súčasnosti sa pokladá za jedno z najväčších diel talianskej literatúry, ktoré ovplyvnilo snáď všetky sféry kultúry západného sveta. Viac prezradí Romana Grajcarová.

Literatúra v hudbe: Dante Alighieri Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Majestátne dielo Božská komédia je súborom vyše 14 000 veršov, ktoré sú zoskupené do troch hlavných častí - peklo, očistec a raj. Alighieri týmito troma časťami posmrtného života postupne prechádza. Peklom a očistcom ho sprevádza antický básnik Vergílius a rajom jeho vysnívaná a idealizovaná žena Beatrice. Táto nadprirodzená cesta plná biblických postáv, či postáv z antickej mytológie inšpirovala napríklad aj Thoma Yorka, ktorý na ňu odkazuje v skladbe Pyramid Song.

Radiohead - Pyramid Song


Nevedno presne, kedy sa Dante Alighieri narodil, no väčšina vedcov sa zhoduje približne na roku 1265. Božskú komédiu totiž Dante začal písať v okrúhlom roku 1300, kedy mal pravdepodobne okolo 35 rokov. Asi najbohatším inšpiratívnym zdrojom jeho komédie je najmä jej prvá časť - peklo alebo aj inferno. Tým sa inšpirovali dokonca aj tvorcovia viacerých súčasných videohier, ktorí mali pravdepodobne chuť obohatiť zabíjanie pekelných príšer intelektuálnym prvkom. Inferno je zároveň názov živého albumu nemeckých Tangerine Dream z roku 2002, ku ktorému v ďalších rokoch do trilógie pribudli aj Purgatorio a Paradiso, teda očistec a raj.

Tangerine Dream - Dante in Despair


Za motýv alegorického putovania posmrtným životom sa Dantemu Alighierimu môžu poďakovať aj mnohí filmári. V 70. rokoch sa ním napríklad inšpiroval režisér Paolo Pasolini vo filme Saló alebo 120 dní Sodomy. Odkazy na Božskú komédiu možno nájsť aj vo filme Sedem s Bradom Pittom a Morganom Freemanom či vo filmoch Jeana- Luca Godarda a Larsa von Triera. Odkazy na prechádzku peklom, očistcom a rajom možno nájsť okrem strieborného plátna aj v hudobných klipoch, napríklad vo videu k skladbe St. Jude od Florence + The Machine.

Florence + The Machine - St. Jude


Asi najčerstvejším hudobným prírastkom, ktorý inšpirovala Danteho Božská komédia, je marcové EP írskeho hudobníka Hoziera, ktoré je predzvesťou k pripravovanému albumu Unreal Unearth. 33 ročný spevák sa v rozhovoroch netají, že mu najväčším zdrojom pre nový album boli práve obrazy a metafory z Danteho Inferna. Tie pretavil aj do singlu Eat Your Young, v ktorom odkazuje na obžerstvo, teda jeden zo siedmych smrteľných hriechov.

Hozier - Eat Your Young


Dante Alighieri svojou Božskou komédiou zanechal v západnom svete nezmazateľnú stopu. Jeho tvár alebo skôr profil je väčšinou je spájaný s portrétom od Sandra Boticelliho, na ktorom je Dante zobrazený v červenom plášti a na hlave má vavrínový veniec. Toto zobrazenie však bolo skôr Boticelliho fantáziou, keďže vzniklo až 170 rokov po Danteho smrti. Aj keď už asi nikdy nezistíme, ako tento stredoveký taliansky literát svetového formátu vyzeral, jeho Božská komédia prežila a prežíva v dielach súčasných umelcov a umelkýň ešte aj dnes, v 21. storočí.

Pripravila: Romana Grajcarová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame