Literatúra v hudbe: Emily Brontë

Literatúra v hudbe: Emily Brontë

Búrlivé výšiny. Kto by nepoznal román, ktorý už svojim názvom evokuje silné emócie a napäté vzťahy. Táto anglická klasika z 19. storočia je dielom Emily Brontëovej, ktorej sa vďaka knihe podarilo zmeniť literárny kánon. Viac prezradí Romana Grajcarová.

Literatúra v hudbe: Emily Brontë Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Isto nikoho neprekvapí, že dielo, v ktorom hlavná hrdinka rebeluje proti viktoriánskej spoločnosti, literárni kritici spočiatku vôbec neprijali s otvorenou náručou. Ich reakcie boli prinajmenšom rozpačité a mnohí knihu považovali za poburujúcu kvôli dovtedy nevídanému spôsobu, akým Brontëová otvorene popisovala psychické a fyzické násilie. Kniha Búrlivé výšiny, ako sa to často pri veľkých dielach stáva, jednoducho predbehla svoju dobu. Uznávaným románom sa, samozrejme, neskôr inšpirovalo mnoho umelcov a umelkýň, medzi inými aj americká indie rocková kapela Death Cab for Cutie.

Death Cab for Cutie - Cath


Talent na písanie bol v rodine Brontëovcov pomerne častý úkaz. Spisovateľkami boli okrem Emily aj jej dve sestry, Charlotte a Anne Brontëové. Všetky sestry okrem prózy písali aj básne a v roku 1846 im vyšla spoločná zbierka. Ich mená by ste však na tejto knihe a neskôr ani na prvých vydaniach ich románov nenašli. Sestry sa totiž rozhodli publikovať svoje diela pod mužskými pseudonymami, a to najmä kvôli striktným viktoriánskym mravom, podľa ktorých sa nehodilo, aby boli ženy spisovateľkami. Na prvom vydaní románu Búrlivé výšiny, ktorý vyšiel v roku 1847, tak namiesto mena Emily Brontë nájdete meno Ellis Bell.

Románom Búrlivé výšiny, po anglicky Wuthering Heights, sa na svojom ôsmom štúdiovom albume  s názvom Wind and Wuthering inšpirovala aj anglická prog-rocková kapela Genesis. Román však neovplyvnil len názov tohto albumu ale aj dve skladby, ktorých názvy sú priamymi citáciami poslednej vety v románe. Mimochodom, aj obal tohto albumu vďačí za inšpiráciu ponurej atmosfére Búrlivých výšin. Vytvoril ho ilustrátor Colin Elgie spolu s kolegami z legendárneho britského ateliéru Hipgnosis. Ako sa Elgie neskôr vyjadril, názov obalu mu okamžite evokoval hlavnú postavu románu, nespútaného a deštruktívneho anti-hrdinu Heathcliffa, a pusté anglické vresoviská na pozadí ktorých sa román odohráva.

Genesis - In that quiet Earth


Pravdepodobne najznámejšou skladbou, ktorú inšpiroval román Búrlivé výšiny, je pieseň Wuthering Heights od Kate Bush. Kate skladbu napísala, keď mala len 18 rokov a stal sa z nej singel jej debutového albumu The Kick Inside, ktorý koncom 70. rokov kraľoval viacerým svetovým hudobným rebríčkom. Text skladby napísala Kate z pohľadu hlavnej ženskej postavy románu, Cathrine, ktorá sa v podobe ducha zjavila pod oknom Heathclifa a prosí ho, aby ju pustil k sebe. Mimochodom, k piesni vznikli aj dva dnes už legendárne videoklipy, jeden pre americký a druhý pre britský trh. Obe videá rozhodne stoja za pozretie, no kritici dodnes uprednostňujú práve to, ktoré bolo určene pre britský trh a v ktorom Kate Bush tancuje v bielych šatách a svojou až teatrálnou mimikou vizuálne dopĺňa expresívny vokál.

Kate Bush - Wuthering Heights


Emily Brontë za svoj krátky, 30 ročný život stihla napísať len jeden román. Aj to však stačilo na to, aby sa do histórie zapísala ako jedna z najvplyvnejších autoriek. Dielo Búrlivé výšiny bolo niekoľkokrát sfilmované a, samozrejme, svoj odkaz zanechalo aj v literatúre. O Emily je známe, že bola skôr introvert a stránila sa častého kontaktu s ľuďmi. No zároveň bola nemou pozorovateľkou ich skrytých túžob, nerestí a hriechov. Snáď práve vďaka tomuto pozorovaciemu talentu a štipke čohosi zvláštneho, čo mala v sebe, napísala jeden z najkultovejších románov v histórii literatúry.

Pripravila: Romana Grajcarová, foto: AI

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame