Literatúra v hudbe: Robert Frost

Literatúra v hudbe: Robert Frost

Niekedy aj nesprávne interpretované umelecké dielo dokáže inšpirovať k tvorbe. Tak to bolo aj v prípade najznámejšej básne spisovateľa Roberta Frosta. Viac v dnešnom seriáli venovanom literatúre v hudbe prezradí kolegyňa Romana Grajcarová.

Literatúra v hudbe: Robert Frost Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Americký básnik Robert Frost bol legendou už počas svojho života. Na Nobelovu cenu za literatúru bol nominovaný dokopy 31 krát, no nikdy sa mu ju nepodarilo získať. Pochváliť sa však mohol štyridsiatimi čestnými doktorátmi a štyrmi Pulitzerovými cenami. Mnohí považujú Frosta za tradičného básnika, a to najmä kvôli príklonu k jednoduchému, jasnému jazyku a obrazom. Témy, ktorým sa vo svojich básňach venoval, ako napríklad pocit osamelosti človeka v prírode či v rámci spoločnosti, však vybočujú z tradičného tematického rámca začiatku 20. storočia. Jeho básne zároveň inšpirovali mnohých umelcov, ktorí svojou tvorbou prenášajú jeho myšlienky a emócie aj do sveta hudby. Medzi inými tak robí aj americký hudobník Mal Blum.

Mal Blum - Robert Frost


"Stay Gold" je titulná pieseň z tretieho štúdiového albumu švédskej kapely First Aid Kit. Album vyšiel v júni 2014 a švédski ale aj svetoví kritici ho prijali s nadšením, čo sa koniec koncov potvrdilo aj víťazstvom Švédskej Grammy v kategórii album roka. „Stay Gold“ je zároveň odkazom na báseň Roberta Frosta s názvom „Nothing Gold Can Stay“, teda v preklade „Nič nie je zlaté naveky“. Báseň bola súčasťou zbierky New Hampshire, za ktorú Frost získal v roku 1924 svoju prvú Pulitzerovu cenu.

Dalo by sa povedať, že báseň „Nothing Gold Can Stay“ je akousi oslavou entropie. Nič netrvá večne a všetko jedného dňa zanikne. V texte piesne „Stay Gold“ inšpirovanej Frostovou básňou sa preto dievčatá z First Aid Kit pýtajú: Čo ak sa naša ťažká práca skončí beznádejne? Čo ak nás tam cesta nikdy nevezme?

First Aid Kit - Stay Gold


Pravdepodobne najznámejšou básňou Roberta Frosta je báseň s názvom The Road Not Taken, teda Cesta, ktorou som nešiel. Často je interpretovaná ako hymna individualizmu, ako by nabádala čitateľa, aby sa vydal tou menej prebádanou cestou a vďaka tomu zažil niečo nové, jedinečné. Táto interpretácia je však nesprávna a na to, že báseň vás vie doslova zaviesť na nesprávnu interpretačnú cestičku, upozorňoval aj sám Robert Frost. Ako o tom píše magazín The Atlantic, Frost napísal túto báseň, pretože si doberal svojho chronicky nerozhodného priateľa, básnika Edwarda Thomasa. Ten si jej význam, ako aj mnohí po ňom, vysvetlil zle a krátko na to narukoval do armády.  Báseň totiž vnímal ako impulz, aby sa rozhodol pre síce náročnejšiu ale potenciálne zaujímavejšiu cestu, nie ako ironický komentár toho, že niekedy prisudzujeme rozhodnutiam prílišnú dôležitosť a v konečnom dôsledku až tak nezáleží na tom, ktorou cestou sa vyberieme. V živote Frostovho priateľa však táto irónia nabrala tragikomickú dohru. O dva roky neskôr totiž padol v prvej svetovej vojne.

Báseň „The Road Not Taken“ a jej nesprávna, aj keď rozšírenejšia interpretácia, ovplyvnila mnohých umelcov a umelkyne. Medzi inými aj kapelu The Beach Boys, ktorá sa myšlienkou „je lepšie si vybrať tú ťažšiu ako tú ľahšiu cestu“ inšpirovala v skladbe All This is That.

The Beach Boys - All This is That


Odkaz básnika Roberta Frosta v hudbe je skutočne silný, no ani z ďaleka neostáva len v rámci hudobných mantinelov. Jeho báseň Oheň a ľad ovplyvnila napríklad aj spisovateľa Georga R.R. Martina, autora svetoznámej knihy Hry o tróny. Práve tá je súčasťou knižnej série Pieseň ľadu a ohňa a vo svojej autobiografii ho cituje aj súčasný americký prezident Joe Biden.

Jednoduchosť veršov v kombináciou s elegantne vyjadrenou inovatívnou myšlienkou robí z Roberta Frosta jedného z najvýznamnejších básnikov 20. storočia, ktorého vplyv na spoločnosť, kultúru a umenie je badateľný ešte aj dnes.

Pripravila: Romana Grajcarová, foto: AI

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame