Literatúra v hudbe: Flannery O’Connor

Literatúra v hudbe: Flannery O’Connor

Južanská gotika. Literárny štýl, ktorý vznikol v 19. storočí na juhu Spojených štátov. Práve historické pozadie Juhu po americkej občianskej vojne bolo totiž pre spisovateľov ideálnym prostredím na skúmanie temných a zádumčivých tém. Jedna z hlavných predstaviteliek tohto svojského literárneho štýlu bola spisovateľka a esejistka Flannery O’Connor. Tá svojimi poviedkami a románmi s nádychom temnej grotesky ovplyvnila mnohých hudobníkov a hudobníčky, medzi inými aj Brucea Springsteena, PJ Harvey či Sufjana Stevensa.

Literatúra v hudbe: Flannery O’Connor Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Flannery O’Connor bola silno veriaca katolíčka, ktorá ale žila na protestantsky orientovanom Juhu. Už odmalička tak bola považovaná za zvláštnu a inú. Náboženské prvky sa dajú nájsť v mnohých jej dielach, napríklad aj v poviedke The River, teda Rieka, ktorá bola priamou inšpiráciou pre rovnomennú skladbu od PJ Harvey na albume Is this Desire. Ide o smutný príbeh o malom chlapcovi, ktorý túži po pozornosti zo strany svojich rodičov a tak sa nechá pokrstiť v rieke, v ktorej sa nakoniec utopí.

PJ Harvey - The River


Mimochodom, dielo Flannery O’Connor inšpirovalo PJ Harvey aj pri skladbe Joy na tom istom albume a nepriamo ju táto spisovateľka ovplyvnila aj pri napísaní jednej z jej najznámejších skladieb Down by the River.

O’Connor bola známa tým, že mala veľmi rada vtáctvo. Už keď mala 5 rokov, podarilo sa jej naučiť jednu zo svojich sliepok chodiť pospiatočky. Vďaka tomuto kúsku sa malej Flannery dostalo záujmu aj zo strany filmárov, a tak sa v roku 1932 objavila so svojou sliepočkou v krátkej dokrútke z dielne filmovej spoločnosti Pathé.

Dokrútka, v ktorej sa objaví malá Flannery O’Connor


Láska k operencom Flannery O’Connor neopustila ani v dospelosti, keď začala chovať pávy. Práve k nim sa viaže aj zaujímavá historka. Americký básnik Miller Williams bol spisovateľkin známy. Jedného dňa ju šiel navštíviť aj so svojou malou dcérou, Lucindou Williams. Kým čakali na O’Connor, Lucinda na jej dvore zatiaľ naháňala pávy. Táto milá spomienka sa napokon stala základom kontaktu medzi budúcou speváčkou Lucindou Williams a spisovateľkou Flannery O’Connor, ktorej textami sa aj táto speváčka ešte mnohokrát inšpirovala. Napríklad aj v piesni Something Wicked this Way Comes.

Lucinda Williams -  Something Wicked this Way Comes


Spisovateľka bola nesmierne veľkou inšpiráciou aj pre amerického hudobníka Brucea Springsteena. Toho totiž s O’Connor spájala najmä viera v Boha a príslušnosť ku katolíckej cirkvi. Hudobník sa zároveň nikdy netajil tým, že O’Connor ho inšpirovala nie len textami, ale aj štýlom písania. Dokonca je známa historka, podľa ktorej Springsteen odporučil knihy Flannery O’Connor v 80. rokoch mladému Bonovi Voxovi z U2. Keď potom U2 vyhrali v roku 1988 dve ceny Grammy za album The Joshua Tree, uviedla kapela práve túto spisovateľku ako jednu z osôb, ktoré ovplyvnili vznik albumu.

U2 - Exit


Predstaviteľka južanskej gotiky, silno veriaca katolíčka a milovníčka pávov - americká spisovateľka Flannery O’Connor zomrela len ako 39 ročná v roku 1964 na dedičné autoimunitné ochorenie. Aj za tak krátky čas sa jej však podarilo napísať skutočne inovátorské diela. Ako to krásne popísal vo svojom článku o Flannery O’Connor Juraj Kušnierik, v jej osobe sa mieša kombinácia takmer stredovekého prístupu k viere s moderným pocitom existenciálnej osamelosti. Pravdepodobne aj to z nej robí nadčasovú autorku, ktorej diela dokážu inšpirovať ešte aj dnes.

Pripravila: Romana Grajcarová, foto: AI

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame