Kultový album_FM: Arcade Fire – Funeral

Kultový album_FM: Arcade Fire – Funeral

Debutový album kanadskej kapely Arcade Fire – Funeral vyšiel 14. septembra 2004, pred dvadsiatimi rokmi.

Kultový album_FM: Arcade Fire – Funeral Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Arcade Fire majú niekoľko skvelých albumov, ale debut Funeral je asi ich najlepší. Okrem novátorstva a nesporných hudobných kvalít tak trochu môže za rozšírenie popularity žánru indie, ktorý vďaka nemu dostal nový impulz a zvýšenú pozornosť v nultých rokoch.  Funeral charakterizuje nezvyčajná úprimnosť, skvelá súhra hudby a textov a odmietanie žánrov.


Funeral je melodramatický, orchestrálny, barokový, ale aj tanečný. Na rockovú kapelu má nezvyčajné nástroje ako tuba, čembalo, husle, mandolína, ktoré spolu vytvárajú hutný, ťažko popísateľný zvuk.
Hudba tu perfektne funguje s textami. Na rozdiel od všadeprítomnej irónie sú Arcade Fire veľmi úprimní. Funeral ako žiadny iný album popisuje pocity mladosti, formatívnych rokov a túžby po ich návrate.


Funeral bol dobre prijatý kritikou, ale komerčne sa neujal. Dnes je považovaný za jeden z najlepších albumov všetkých čias, za najdôležitejšiu indie – rockovú doska svojej doby. Pocity uväznenia na mieste kde ste vyrastali potom Arcade Fire rozvíjali aj na ďalších platniach.


Pripravil: Peter Dolník

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame