Kultový album_FM: A Tribe Called Quest – Midnight Marauders

Kultový album_FM: A Tribe Called Quest – Midnight Marauders

Tretí album Midnight Marauders newyorskej hiphopovej kapely A Tribe Called Quest vyšiel pred tridsiatimi rokmi, v roku 1993.

Kultový album_FM: A Tribe Called Quest – Midnight Marauders Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


V roku 1993 bol hip-hop definitívne mainstream a zažíval jedno zo svojich zlatých období. Len v Spojených štátoch vyšli tri tak odlišné albumy od Wu Tang Clan, Cypress Hill a A Tribe Called Quest.

Midnight Marauders je zrejme ich najlepší album, aj keď to vyzeralo, že predchádzajúce dve dosky A Tribe Called Quest sa nedajú prekonať.


Na Midnight Marauders drží všetko perfektne pokope – výnimočne dobrá produkcia aj slovné výmeny medzi Q-tipom a Phife Dawgom, ktorí sú tu viac pouliční poeti, než raperi. Ich texty sú príbehy z bežného života v party rytmoch. Inteligentné, invenčné, vtipné verše, s pozitívnym odkazom, hovorilo sa tomu spoločensky uvedomelý hip-hop.

tribe.jpg

Q-tip bol nielen raper, ale aj skvelý producent, ktorý môže za zvuk Midnight Marauders. Umne tu samploval jazz, funk, soul a r´n´b. Znelo to fresh a nebolo to tvrdé. Undergroundová kvalita, no zároveň univerzálne prijateľná. Aj preto je Midnight Marauders považovaný za klasický rapový album, jednu z najdôležitejších žánrových dosiek nielen svojej doby.


Pripravil: Peter Dolník

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame