Kultový album_FM: Depeche Mode – Broken Frame

Kultový album_FM: Depeche Mode – Broken Frame

Druhý album Depeche Mode – Broken Frame – vyšiel pred štyridsiatimi rokmi 27. septembra 1982.

Kultový album_FM: Depeche Mode – Broken Frame Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Hovoria, že je to ich prechodová doska. Kým prvý album DM pôsobí až príliš detsky, dvojka Broken Frame znie dodnes mladistvo, v tom dobrom zmysle slova. Z kapely odišiel Vince Clarke aby založil Yazoo. Broken Frame je tak autorská platňa Martina Gora, Alan Wilder sa k Depeche Mode pridal až po jej vydaní.

Broken Frame je ľudskejší, menej robotický než Speak and Spell.  Je experimentálnejší, aj sa viac snaží. Už to nie je len jednoduchý pop a disco, je temnejší, aranže sú komplexnejšie. Keď sa Gore pokúša robiť jednoduché, bezstarostné, na rebríčky orientované single ako kedysi Vince Clarke, tak to pôsobí silene. Tieto piesne patria medzi to slabšie na albume.

Broken Frame je synth pop zvláštnej, nezvyčajnej krásy. Už nielen chladný, ale aj veľmi svojsky emotívny. Pre dnešné uši majú niektoré pesničky podivné aranže a zvuky, ako syntetické trúbky a harmoniky, ale už sa tu ukazuje unikátny štýl Martina Gora.

V diskografii DM pôsobí Broken Frame pôsobí podceňovane, a pritom je to pozoruhodná elektronická doska. Krásna, aj keď miestami trochu rozpačitá. Samotná kapela ju ale vraj nemá rada.



Pripravil: Peter Dolník

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame