Kultový album_FM: Caribou – Swim

Kultový album_FM: Caribou – Swim

Piaty album Caribou – Swim vyšiel pred desiatimi rokmi, v apríli 2010. Dan Snaith mal vtedy za sebou už desaťročné skúsenosti so žánrami IDM, krautrock a psychedelický pop, a predchádzajúci skvelý album Andorra. Priateľstvo s Four Tetom ho zaviedlo do malého londýnskeho klubu Plastic People, kde sa zaľúbil do tanečnej hudby. Všetky tieto vplyvy sa stretli na albume Swim, ktorý mu ukázal novú cestu ako robiť hudbu a ktorou ide dodnes.

Swim je nenápadne tanečná hudba, elektronický pop, ktorý nepôsobí na prvú signálnu, ale po chvíli počúvania si uvedomíte, že sa rytmicky pohybujete. Počuť tu množstvo nástrojov a efektov, ako sme zvyknutí. Snaithov roztrasnený vokál z toho robí dokonale nedokonalú pop music: vrelú, optimistickú a priateľskú, nad ktorou sa často zamračí. Tieto dva protipóly sa však vôbec nerušia, ale vznikajú tu nové emócie.


V textoch sa Dan Snaith venuje vzťahom. Nájdeme tu aj veľmi prístupnú pieseň Odessa, ktorá je chytľavá a pod jej povrchom sa dajú nájsť pozoruhodné zvuky, čo platí aj o celom albume. Podľa mnohých médií bol Swim jeden z Albumov roka 2010. Piesne z neho sme mohli počuť aj na jeho vystúpení na Pohode v roku 2012.

Kultovy album Caribou Swim Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Pripravil: Peter Dolník

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame