Kultový album_FM: Stone Roses – Stone Roses

Kultový album_FM: Stone Roses – Stone Roses

Debutový album Stone Roses je považovaný za jeden z najlepších britských albumov všetkých čias. Debut Stone Roses je album, ktorý zadefinoval dobu a jednu generáciu. Na prvé počutie možno neznie prevratne. Je však obrazom jednej dôležitej scény a predzvesťou toho, čo ešte len malo prísť. Vyšiel pred tridsiatimi rokmi.

Kultový album - The Stone Roses Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Stone Roses sa trafili do hudobnej nálady konca osemdesiatych rokov. Pomohol im aj hudobný a spoločenský pohyb, ktorý vzápätí ovládol Britániu. V ňom sa spojila indie gitarová a vtedy rodiaca sa tanečná hudba. Scéna vznikla v Manchesteri, a preto sa jej začalo hovoriť Madchester. Stone Roses sa spolu s Happy Mondays veľmi rýchlo stali jej hlavnými zástupcami.

Debut Stone Roses je indie gitarový pop silno inšpirovaný hudbou šesťdesiatych rokov, sú tu chytľavé melódie a zvonivé gitary. Ide o ten album, ktorý naplno ocenili až v nasledujúcich rokoch, kedy sa od jeho zvuku odrazilo množstvo ďalších kapiel a žáner Britpop. Keď album vyšiel, nebol prijatý až tak dobre prijatý. Bublina sa zväčšovala postupne. O rok na to však už boli Stone Roses všade, mali obdiv a hviezdny status, hovorilo sa o nich ako o generačnej kapele.

Môže za to aj singel Fools Gold, desaťminútový minimalistický jam, ktorý vtedy zhypnotizoval všetkých. Fools Gold sa stala hymnou vtedajšej tanečnej hudby.


Toľko pozornosti a obdivu však málokto ustojí. Sebavedomí a drzí Stone Roses boli stále viac arogantní a namyslení. Časom sa rozhádali a nahrať druhý album im trvalo takmer päť rokov. Doba však už bola niekde inde.

Debut Stone Roses sa tak dodnes sa umiestňuje v anketách o najlepší album všetkých čias. Vyšiel 2. mája 1989.


Pripravil: Peter Dolník

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame