Kultový album_FM: Pixies – Doolittle

Kultový album_FM: Pixies – Doolittle

Druhá doska americkej kapely Pixies je dôležitý album pre alternatívny rock. Pixies sa pred tridsiatimi rokmi podarilo to, na čom zlyháva veľa kapiel: nahrali inovatívny debut a už o rok na to prišli s dvojkou, ktorá bola ešte lepšia. Album Doolittle otvoril brány novej vlne alternatívneho rocku, aký sa hráva ešte aj dnes.

Kultový album - Pixies - Doolittle Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Pixies si najali nového producenta Gil Nortona, ktorý vystriedal Steva Albiniho z ich debutu. Doolittle už nie je zvukovo tak drsný ako jeho predchodca, má čistejší zvuk, ale zachováva si dynamiku, tak charakteristickú pre Pixies. Bez Pixies by nebola Nirvana, a vlastne aj veľa alternatívneho rocku z deväťdesiatych rokov.

Hlava kapely Frank Black dostal na album niekoľko motívov z Biblie, pieseň Monkey Goes to Heaven je o ekologickej katastrofe a otváračka Debaser je textovo čistý surrealizmus.


Rocková hudba koncom osemdesiatych rokov stagnovala a potrebovala impulz na oživenie. Veľké hudobné vydavateľstvá začali hľadať na jej okrajoch a našli okrem Pixies aj Nirvanu či Sonic Youth. Do rockovej hudby sa tak dostáva hluk a disharmónie.

Pixies boli americká kapela, ktorá vydávala na britskej nezávislej značke 4AD. V tom čase ich však ulovila aj americká Elektra a album Doolitlle tak vyšiel po celom svete. Kapela absolvovala únavné svetové turné, po ktorom si museli dať prestávku.

Pixies dodnes fungujú a Doolittle je hádam ich najlepší album.

Vyšiel 17. apríla 1989.


Pripravil: Peter Dolník

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame