Kultový album_FM: Ali ibn Rachid – II.

Kultový album_FM: Ali ibn Rachid – II.

Na kapely, ktorým sa podarilo preraziť hneď s prvým albumom, sa kladú veľké očakávania. Ako bude znieť nasledovník? Zopakuje postupy, ktoré fungovali na debute, alebo príde s niečím novým?

Ali ibn Rachid bol unikátny zjav na slovenskej scéne. Jeho debut z roku 1992 je klasický album domácej alternatívy. Je aj druhý album Ali Ibn Rachid kultový? My si myslíme, že áno! Cyklistický album vznikal v inom meste, v inej dobe a s inými hudobníkmi. Je iný než Hokejistický album. Hovorí autor hudby a textov Ľubo Burgr:

Kultový album: Ali ibn Rachid – II. Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Okolo roku 1997 pôsobil Ľubo Burgr v Divadle Stoka, kde skladal hudbu k predstaveniam a občas to skúšal ako herec. Popritom skladal aj nové piesne pre Ali Ibn Rachid. Keďže pôvodní členovia Ali ibn Rachid boli stále rozlezení po svete, hľadal Burgr nových hudobníkov.

Na výslednom zvuku druhého albumu mal veľkú zásluhu Peter Zagar, skladateľ a klavirista, ktorý sa v tom čase tiež pohyboval okolo Divadla Stoka. V tom čase vznikol aj ich spoločný projekt Požoň Sentimental. Peter Zagar sa stal sa členom novej zostavy, kde hral na klavír a Ľubo Burgr na gitare.

Niektoré piesne, v ktorých som hral na gitaru, keď ich počul zvukár, tak povedal, že ak sa budú hrať v rádiách, tak zje mikrofón. A hrali sa! Aj keď opäť iba v Rádiu Ragtime.

Album mixoval Martin Burlas a je ho počuť v niektorých posunoch zvuku. Pieseň Za naším blokom znie ako z dedinského rozhlasu.


Album tak, ako ten prvý, nemá meno. Volajú ho Cyklistický, podľa obrázku na obale. Po jeho vydaní nasledovalo zopár koncertov, no Ali ibn Rachid sa opäť odmlčali, tentoraz takmer na desať rokov. Pieseň Ten umelec dostala aj videoklip. Dnes by sme povedali že lyrický odohrávalo sa v ňom presne to, čo v texte.

Neviem ho nájsť, kedysi som ho požičal Mišovi Kaščákovi do nejakej televíznej relácie a odvtedy ho nemám.

Na druhom albume Ali ibn Rachid sú jednoduché, minimalistické pesničky so špecifickou poetikou a atmosférou, postavené na príbehových textoch a glassovskom klavíri. Prepojenie textu a hudby je tu veľmi silné. Pre niekoho môžu byť tie piesne čudné, pre nás sú však svojské a originálne.


Album vyšiel v roku 1997 na CD v Gregor Agency a dnes je prakticky nezohnateľný. Ak máte šťastie, môžete zažiť koncertnú podobu Ali ibn Rachid, kde s Ľubom Burgrom hrá Pjoni.

Burgr livr.jpg

Pripravil: Peter Dolník

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame