Fest_FM: Festivaly v popkultúre

Fest_FM: Festivaly v popkultúre

“I had stayed up till three talking to Weyes Blood and Father John Misty about songwriting in the backstage bungalows,” spieva Phil Elverum o svojom zážitku z istého amerického festivalu v skladbe Now Only.

Na festivaly chodia aj postavy v pesničkách, knihách, filmoch a seriáloch.

Festivaly v pop kulture Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Popkultúrnych odkazov na rôzne open air akcie je množstvo, okrem ukážok v príspevku sme si spomenuli ešte na tieto diela:

V knihe NW od Zadie Smith sa hlavná hrdinka so svojimi blízkymi zabáva na slávnom pouličnom festivale Notting Hill Carnival v Londýne.

Edinburský festival, jedno z najväčších umeleckých podujatí na svete, spomína Irvine Welsh vo svojich knihách Trainspotting a Lepidlo.

Vo filme Kingsman: Zlatý kruh, ktorý režíroval Matthew Vaughn, je scéna z festivalu Glastonbury.

Nebol to festival, ale označuje sa aj ako Woodstock jednej generácie. 27. mája 1990 sa v anglickom meste Widnes konal legendárny koncert The Stone Roses. Vybrala sa tam aj partia vo filme Spike Island, ktorý nakrútil režisér Mat Whitecross.

V príbehoch seriálu Family Guy sa viackrát hovorilo o festivale Coachella. Napríklad v jednej epizóde si tam postavy uťahujú z headlinerov Neila Younga a Tame Impala. Rovnaký festival sa spomína v seriáli The Good Place a v seriáli Insecure sa na známej akcii v Kalifornii odohrá celá epizóda.

A festivalom sa darí aj v skladbách rôznych žánrov. Pesničku s názvom Festival majú napríklad Sigur Rós, Scouting For Girls zložili track o Glastonbury. “Saturday's the festival, Friday's a gem,” spieva Tom Waits v skladbe Telephone Call From Istanbul. Na festival farieb pozýva v rovnomennej pesničke The Creatures, projekt Siouxsie Sioux zo Siouxsie and the Banshees.

Kde všade ste festivalové odkazy objavili vy?

Pripravila: Katarína Uhrová Foto: Canva

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame