Album týždňa: King Gizzard and The Lizard Wizard - Flight b741

Album týždňa: King Gizzard and The Lizard Wizard - Flight b741

Ak sa dá na niečo s istotou spoľahnúť, tak je to, že austrálčania King Gizzard and The Lizard Wizard nám každý rok ponúknu aspoň jeden album. V rokoch 2017 a 2022 ich bolo počas roka až päť, priemer je u nich dva albumy. Tento rok zatiaľ vyšiel len jeden, no kapela nedávno ohlásila založenie vlastného vydavateľstva, kde už vyšiel album, ktorý ich člen Ambrose Kenny-Smith nahral s Gum. Druhým albumom na ich vlastnej značke p(doom) je práve ich novinka Flight b741. A hoci je pri King Gizzard and The Lizard Wizard nová hudba každý rok istotou, to, kam sa na novom albume žánrovo zaradia nikdy nie je isté. Predošlé nahrávky mali blízko k metalu aj k synťákom, teraz čakajte napríklad aj country ale aj blues rock či boogie. Novým albumom by mohli potešiť aj fanúšičky a fanúšikov ZZ Top či The Rolling Stones.

Augustový album Flight b741 kapela prirovnáva k svojej nahrávke Fishing For Fishies z roku 2019 a zároveň dodáva, že ide o dielo celej kapely, čo sa nestáva často. „Album sme tvorili všetci spolu, v jednej miestnosti. Všetci prinášali nápady a skladby. Chceli sme, aby sme mali na tom albume čo najviac vokálov, podávali sme si mikrofón. Každý mal svoj part, potom podal mikrofón ďalej a na tom je postavený celý album,“ uviedol Stu Mackenzie. Pre kapelu je podstatné, aby bolo nahrávanie novej štúdiovky zábavným procesom a hoci na predošlých albumoch siahali aj po ťažších a temnejších témach, tento album je o bežnom živote. Stále je to ale predovšetkým zábavný album a ako hovoria, každá skladba rozpráva nejaký zábavný príbeh z jedného letu. Album si opäť produkovali sami, presnejšie pod palcom ho mal spevák Stu Mackenzie.

King Gizzard and the Lizard Wizard nikdy ani sami nevedia akou cestou sa vyberú na novom albume. Kapela si to celé užíva, nemá žiadne očakávania, viesť sa nechávajú intuíciou. „Vždy sa riadime tým ako to práve cítime. Nahrali sme pár albumov, ktoré riešili vážne témy, nahrali sme aj pár konceptuálnych albumov, ktoré si vyžadovali viac plánovania. Aj to je niečo, čo nás baví, ale viac si užívame tie albumy, ktoré vznikajú slobodnejšie a spontánnejšie. V štúdiu je tak menej stresu, viac dopamínu,“ uviedol pre magazín Exclaim!, Stu Mackenzie. Albumom z kategórie tých menej stresujúcich je aj novinka Flight b741, ktorá je pre kapelu už 26. albumom. To však neznamená, že kapela sa na novom albume nenamakala, práve naopak. Chceli, aby nový album znel live a tak museli  byť všetci dokonale zladení a všetko muselo do bodky fungovať, aby ste mali pocit, že počúvate kapelu, ktorá spolu práve jammuje v štúdiu. A tak potrebovali skladby, ktoré budú fungovať hneď na prvú a tak vraj mnohé skladby skončili v koši a na album sa dostali len tie najlepšie.

Ak máte na konte už 26 albumov, tak každý ďalší album môže byť v podstate návratom k nejakému soundu. King Gizzard and the Lizard Wizard sa už vracali k metalovým koreňom a teraz opäť objavujú aj klasické pesničkárstvo. „Bolo to pre nás v kapele veľmi osviežujúce, keď sa Stu rozhodol, že sa vracia ku koreňom a začne opäť robiť skladby, ktoré majú 3-4 minúty. To bolo niečo, čo ma vždy bavilo. Robiť menej komplikované skladby, staviť na jednoduchosť a skladby, ktoré vychádzajú priamo zo srdca, ale nikdy nie sú až príliš normálne,“ uviedol Ambrose Kenny-Smith. Ako dodal pre magazín Spin, sám bol prekvapený ako nepripravení boli pred nahrávaním a ako je to ťažké napísať dobré a nadčasové 3-4 minútové skladby.

Hoci by sa mohlo zdať, že King Gizzard and the Lizard Wizard robia albumy ako na bežiacom páse, každý má pre kapelu špeciálny význam a aj ten najnovší. „Potrebovali sme nahrať album, ktorý bude v podstate jednoduchý. Nie jednoduchý na vznik, ale nebude na ňom nič komplikované. Jednoducho zapojíte nástroje, vezmete do rúk gitary a hráte a je vám jedno ako šialený bude vysledok. Zapnete nahrávanie a jednoducho idete. Mnohé z našich predošlých albumov boli pre nás vykročením z komfortnej zóny. Niekoľkokrát po sebe sme skúšali niečo, čo bolo pre nás veľkou výzvou. Je to to najlepšie čo ako kapela môžete urobiť, ale niekedy jednoducho potrebujete nahrať album, ktorý bude viac intuitívny a samozrejmý a to je práve tento album,“ uviedol k augustovej novinke Stu Mackenzie pre magazín Spin.

Pripravila: Nika_FM

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame