Album týždňa: Blues Pills – Birthday

Album týždňa: Blues Pills – Birthday

Veľa fantastickej hudby vychádza aj takto uprostred leta a my sa jej, samozrejme, v Rádiu_FM venujeme s najväčšou radosťou a úprimným sústredením. Dnes by sme pokojne mohli rozprávať aj o menách ako David Lynch a Chrystabell, ktorí spolu vydali zasnené hudobné dielo s názvom Cellophane Memories. Vaším osobným soundtrackom k tohtoročným letným dňom môže byť aj nový Orville Peck – jeho nahrávka Stampede je opäť raz výnimočnou ukážkou americkej country hudby nielen pre vyvrheľov. My sa však zameriame na švédsku gitarovú hudbu. Novinka od skvelých BLUES PILLS nás bude v Albume týždňa zaujímať oddnes až do nedele.

Blues Pills vznikli v roku 2011, keď sa basgitarista Zack Anderson a bubeník Cory Berry, ktorí vtedy hrali v kapela Radio Moscow stretli so speváčkou Elin Larsson. V tejto zostave im stačilo nahrať dve demo skladby, zavesiť ich na YouTube a okamžite zaujať hudobné vydavateľstvo natoľko, že dostali zmluvu na nahratie albumu. Nasledovalo tiež viacero možností na koncertovanie v Španielsku a Francúzsku. Názov Blues Pills pochádza mimochodom z názvu hudobného blogu ich kamaráta, ktorý sa venoval obskúrnej undergroundovej hudbe 60. a 70. rokov.

Hudba Blues Pills síce veľmi výrazne vychádza práve z koreňov v čudesnej psychedelickej scéne z druhej polovice minulého storočia, na svojom novom, v poradí už štvrtom, dlhohrajúcom albume s názvom Birthday však prichádzajú s moderným zvukom. Opúšťajú ten typický zastretý, zadymený a špinavý gitarový zvuk, ktorý je taký typický pre kapely, ktoré napodobňujú hudbu zo 60´s a 70´s. a nachádzajú svoj vlastný sound, ktorý ešte viac stojí na úžasnom hlase, ktorým disponuje výrazná Elin Larsson.

Blues Pills sú kapelou extrémne zameranou na živé hranie. Veď si len zoberte skutočnosť, že na štyri štúdiové albumy už stihli vydať dva živáky. Je to výnimočné zvlášť v dnešnej dobe, keď koncertné nahrávky dávno nie sú také obľúbené ako v minulosti. Blues Pills majú veľmi široký záber možností vystupovania na hudobných festivaloch. Môžu hrať na ich typickom domácom festivale Sweden Rock, nestratia sa ani na kultovom Montreux Jazz festivale a radosť urobia aj metalistom napríklad na mamuťom nemeckom Wacken Open Air. Tam som ich mal možnosť vidieť práve v piatok, keď vyšiel ich nový album Birthday. Oslávili ho veľkolepým spôsobom a stali sa, nielen u mňa, jedným z vrcholov celého festivalu s 85 tisíc návštevníkmi.

Blues Pills skutočne milujú živé hranie. Po skončení festivalovej sezóny vyrážajú od soboty 5. októbra ne veľké turné k novému albumu a budú na ňom až do konca roka. Ak vás zaujali, napríklad aj z nášho vysielania, a chceli by ste ich vidieť na vlastné oči, najbližšie budú v decembri vo Viedni a v Prahe. Veľmi odporúčam, je to naozaj veľký zážitok, ak máte radi energickú, sviežu, silnú gitarovú hudbu s veľkým ženským hlasom.

Pripravil: Rudi Rus

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame