Album týždňa: Humanist - On The Edge Of A Lost And Lonely World

Album týždňa: Humanist - On The Edge Of A Lost And Lonely World

Meno Rob Marshall sa na hudobnej scéne spomína už takmer 20 rokov. Najskôr to bolo vďaka jeho kapele Exit Calm, neskôr aj vďaka spolupráci s Markom Laneganom, s ktorým začal spolupracovať v roku 2017, kedy mu pomáhal s albumom Gargoyle. Od roku 2020 je to známy hlavne vďaka vlastnému projektu Humanist. Už na debutový album multiinštrumentalista, ale predovšetkým gitarista, dotiahol slávne mená. Spoluprácu mu na jeho vlastnom albume oplatil Mark Lanegan a pridal sa k nemu aj Dave Gahan z Depeche Mode. Na spoluprácach je postavený aj jeho júlový album On The Edge Of A Lost And  Lonely World, na ktorom opäť nechýba Dave Gahan a s vokálmi pomohli aj Isobell Campbell, Ed Harcourt, Tim Smith z Midlake či Harp ale aj Rachel Fannan známa aj vďaka spolupráci s UNKLE.

Život, smrť a naša pominuteľnosť. To sú dve ústredné témy, ktoré sa nesú druhým albumom projektu Humanist. Nie je to náhodou. Rob Marshall len nedávno stratil blízkeho priateľa a spolupracovníka Marka Lanegana, ktorého si na albume aj pripomenul. Práve album projektu Humanist je ďalším z tých, ktorými sa nesie temnota a neistota spôsobená pandémiou a lockdownom. „Je to istým spôsobom o odpojení sa od minulosti. Najmä počas lockdownu. Potom sa však dostanete do bodu, kedy sa snažíte cez ten chaos pozerať do budúcnosti a začnete uvažovať o zmysle života. Prichádza to ale aj s vekom, čím ste starší, tým viac sa snažíte pozerať dopredu a to s nádejou. Prišiel som o Marka Lanegana a aj môjho najlepšieho priateľa, takže zrazu bola smrť veľmi blízko pri mne,“ uviedol Humanist pre magazín ReSound.

Rob Marshall ani po rozpade svojej kapely Exit Calm v roku 2015 neuvažoval, že by s hudbou skončil. Hovorí, že hudbu bude robiť do konca života a práve vďaka nej sa konečne našiel a jednoducho si ani len nevie predstaviť, že by s hudbou skončil. Vlastný projekt Humanist mu pomáha prechádzať ťažkými obdobiami v jeho živote. Ľahké to nemal ani počas prác na najnovšom albume. Nielenže sa musel vysporiadať so smrťou blízkych ľudí, sám bojoval s vážnou chorobou. Hudba je pre neho doslova terapiou a ako hovorí, teší ho ak jeho hudbou urobí radosť aj niekomu inému, on to však robí najmä pre seba. „Neoddeľujem svoj život od hudby. Ani to neviem. Neustále sa prekrývajú,“ uviedol Humanist.

Rob Marshall si dobre uvedomuje svoje kvality, ale aj nedostatky. Je výnimočným gitaristom, so svojim vokálom však nie je úplne spokojný. Napriek tomu na svojich albumoch svoj hlas využíva. Skladby s vlastným vokálom označuje ako spolupráce s projektom Madman Butterfly, čo je jeho ďalší pseudonym. Zatiaľ čo na debute Humanist z roku 2020 sme počuli s jeho vokálom jednu skladbu, na novinke On The Edge Of A Lost And Lonely World sú už tri. Ide však o skladby, kde je jeho hlas dostáva len minimálny priestor. Humanist svoj hlas označuje skôr ako priemerný a hovorí, že ničím nevyniká. Stále sa cíti hlavne ako gitarista. „Žijem s hlavou v oblakoch a nie vždy viem zvládať vážne situácie, ale keď hrám na gitare všetko mi je jedno. Je mi jedno, či sa niekto pozerá, úplne sa do toho ponorím,“ uviedol Rob Marshall, ktorý vyjadruje svoje emócie práve hrou na nástroje. Vokály tak radšej necháva na iných. Dôležité pre neho je, aby si s danou hudobníčkou či hudobníkom sadli a v štúdiu bola dobrá energia. Nie je pre neho podstatné, či ide o človeka, ktorého pozná roky alebo sa len práve zoznámili.

Humanist patrí do kategórie hudobníkov, ktorí v hudbe nekalkulujú a pri počúvaní jeho albumov nebudete mať problém mu uveriť, že hudbu robí z čistej lásky a nadšenia a nepotrebuje nasledovať trendy. Navyše sám seba označuje ako veľmi plachého človeka a je jasné, že hudbu tak nerobí preto, aby sa stal slávnym. Na júlovom albume On The Edge Of A Lost And Lonely World sa predovšetkým "vyhral" z temného obdobia svojho života. „Prežíval som veľmi ťažké časy, ale sú za mnou a ja som teraz taký optimistický ako nikdy predtým,“ prezradil hudobník, ktorý sa so spoluprácami chystá aj pokračovať. Na svojom ďalšom albume by rád počul aj Nicka Cavea či Iggyho Popa. Na tom aktuálnom však jedno legendárne meno má a tým je Dave Gahan, s ktorým nahrali spomienku na ich spoločného kamaráta Marka Lanegana.


Pripravila: Nika_FM

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame