Album týždňa: Genesis Owusu - Struggler

Album týždňa: Genesis Owusu -  Struggler

V Austrálii žijúci Genesis Owusu zaujal už v roku 2021, kedy vydal album Smiling With No Teeth. Úspešný debut mu naštartoval kariéru, priniesol zopár cien a umožnil koncertovať po celom svete. Všetci sme tak boli zvedaví, akým smerom sa vyberie na očakávanom druhom album The Struggler. Aký bude album naznačil ešte pred vydaním samotný hudobník, ktorý avizoval, že po albume, ktorý bol trochu ironický, no neriešil až také ťažké témy, sa tentokrát rozhodol nahrať album, ktorý bude temnejší. "Zámerne som chcel, aby tak znel, pretože presne taká je doba v akej žijeme", uviedol pre junkee.com Genesis Owusu, vlastným menom Kofi Owusu-Ansah.

Nahrať po úspešnom debute jeho nasledovníka býva pre mnohých ťažké, priznáva to aj Genesis Owusu. Po vydarenom albume pociťoval tlak a pýtal sa seba samého či má ešte čo povedať. "Ten tlak nevychádzal z toho, že musím urobiť nový album, ale že musím nájsť niečo, čo chcem povedať. Niečo, čo bude úprimné a autentické. Bola to dlhá cesta kým som našiel inšpiráciu. Bolo to veľa ponorov do vlastnej duše", prezradil Genesis Owusu. Inšpiráciu odišiel hľadať aj do LA, kde potreboval nájsť najmä šikovných producentov, ktorí by ho nakopli tým správnym smerom. Pod augustovú novinku sa nakoniec podpísali mená ako Evigan, Mike Freedom či Sol Was.

Druhý album, s ktorým sa Genesis Owusu celkom poponáhľal by sa dal nazvať konceptuálnym albumom. Minimálne, hlavná postava albumu je jasná. Je ňou šváb. Do vedľajšej úlohy by sme mohli pasovať boha. "Šváb na albume reprezentuje toho, koho nikto nemá rád. Je to škodca, všetci sa ho chcú zbaviť. Mám pocit, že keď sa my ľudia nachádzame na dne, tak sa často cítime práve takto", uviedol Genesis Owusu, ktorý inšpiráciu na nový album hľadal aj v literatúre, tou najväčšou mu bola Premena Franza Kafku. "Pamätám si, keď som Premenu čítal po prvýkrát. Bolo neuveriteľné ako to vystihovalo moje pocity, pocity všetkých ľudí v dnešnej dobe, hoci to dielo vzniklo už pred mnohými rokmi", prezradil Genesis Owusu pre junkee.com.

Hudobník, ktorý sa narodil v Ghane, no žije v Austrálii si v čase vydania albumu ostrihal vlasy. Môže to znieť ako nepodstatná vec, no Genesis Owusu aj touto zmenou zdôrazňuje, že v poradí druhý album je pre neho začiatkom novej etapy. V hudbe aj v jeho vlastnom živote. Po veľkom turné k debutovej štúdiovke mal pocit, že je pripravený uzavriet jednu kapitolu a posunúť sa vpred, objavovať nové hudobné smerovania aj svoje vlastné možnosti. Zatiaľ čo na debute pracoval s témami ak duševné zdravie či rasizmus, druhý album vystihuje svet v akom žijeme. "V Austrálii čoraz viac bojujeme s požiarmi. Za sebou máme pandémiu, ekonomika sa rúca. Čoraz viac si uvedomujeme, že sa dejú veci, ktoré nedokážeme kontrolovať, dostávame sa do situácii, ktoré nás valcujú. Bojujeme podobne ako šváby bojujú o svoje prežitie", uviedol k inšpirácii na albume Genesis Owusu a zároveň tým vysvetľuje, prečo v niekoľkých skladbách na albume spomína práve šváby.

Genesis Owusu sa pri tvorbe novej štúdiovky pasoval do úlohy spisovateľa a snažil sa urobiť dielo, ktoré bude obrazom dnešnej doby. "Aj keď sa snažíte urobiť niečo, čo nebude o vás, nakoniec to vždy bude tak trochu aj o vás. Hoci aj keď píšete príbehy o živote švába, pracujete s témami, ktoré poznáte a vychádzate z vlastných skúseností. Vždy je to tak trochu aj obrázok z vášho vlastného života", uviedol k augustovej novinke Genesis Owusu pre wnxp.org. Len 25 ročný hudobník po nahrávaní druhej štúdiovky hovorí, že až teraz si uvedomil aký to bol luxus nahrávať debutový album v čase, kedy o ňom nikto poriadne ani nevedel a teda nikto od neho ani nič nečakal. S druhým albumom ale očakávania nesklamal, album sa zatiaľ páči kritikom aj fanúšikom.


Pripravila: Nika_FM

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame