Album týždňa: J Hus – Beautiful And Brutal Yard

Album týždňa: J Hus – Beautiful And Brutal Yard

J Hus akoby potreboval po každom albume postrašiť, že nič podobne skvelé už od neho viac nedostaneme. Po prvom albume navštívil väzenie (rád totiž pri sebe nosí nôž), po druhom sa namiesto masívneho koncertovania utiahol do štúdia. A nepomohla ani motivácia cenou Best British Male na Brit Awards 2021. J Hus bol zavretý vo svojej bubline, sem-tam vyrušený nejakou spoluprácou, ktorú sa rozhodol neodmietnuť, sem-tam prezradený klebetami o skladbách či väčších projektoch, ktoré však nikdy neuzreli svetlo sveta – až do tohto momentu.

Londýnčan J Hus je na scéne pomaly už desať rokov a patrí k tým sympatickým rapperom, ktorí nepotrebujú toho hovoriť ani vydávať veľa –  ale keď sa s niečím ozvú, stojí to za to. Bolo to tak v prípade jeho prvých počinov, EP a mixtejpu, ale najmä v prípade jeho štúdiových albumov, z ktorých oba sa v Británii stali klasikami. Druhý dokonca debutoval na prvom mieste britského albumového rebríčka a rovnaký úspech zopakoval aj aktuálny tretí album –Beautiful And Brutal Yard. Určite budeme sledovať aj jeho nomináciu na cenu Mercury.

JHus.jpg

Beautiful and Brutal Yard, v preklade Krásny a surový dvor, odkazuje nielen na bipolárnosť života, ale aj na návrat ku koreňom – skratka albumu BABY totiž odkazuje na prezývku BABA, ktorou Husa volala jeho gambijská mama. So západoafrickým jazykom wolof sa stretávame aj na novom albume, dokonca celú jednu skladbu narapoval J Hus práve v tomto jazyku. Kúsok wolofčiny navyše spôsobil, že skladba Militarian je môj najobľúbenejší kúsok na albume. O Husovi zároveň treba vedieť, že sa rád hrá so slovami a s rýmami a na ich prednes používa veľmi dobrý, prirodzený flow. On vlastne celý pôsobí prirodzene, autenticky, úprimne, čo je pri témach týkajúcich sa hľadania samého seba vítané, naopak, stúpilo to na otlak ľuďom, ktorí nemajú radi detaily týkajúce sa sexu.

Ak je Husov nový album niečím iný ako jeho predchádzajúce štúdiové albumy, určite to bude neprítomnosť producenta, ktorý si hovorí Jae5 a najviac sa zaslúžil o produkciu albumov číslo jeden a dva. Tu sa síce nedá povedať, že by bola novinka nekonzistentná, ale určite sa tu nachádza viac vybočení. Zaslúžil sa o to uznávaný beatmaker TSB, ktorý sa v minulosti už postaral o hitovosť Stormzyho, Davea či AJ Traceyho. Tu sa pohybuje v prospech Husa na rozhraní hip-hopu, afrobeatu a dancehallu.

Napokon, Beautiful And Brutal Yard je zaujímavý aj spolupracovníkmi na mikrofóne. Prítomní sú Jorja Smith, Burna Boy, Popcaan – alebo aj Drake. Práve na jeho londýnskom koncerte vystúpil J Hus v roku 2019 len pár hodín po svojom prepustení z väzenia. Bol to veľký moment, fanúšikovia boli prekvapení, že ho vidia, a nadšení. Apropo, koncertovanie. J Hus trpí po útoku nožom posttraumatickou stresovou poruchou a naposledy koncertoval pred 6 rokmi. Je teda veľká správa, že na jeseň plánuje šnúru po Britských ostrovoch. Ak ho máte radi, určite to využite. Pri tomto svojhlavom a šanovlivom rapperovi nikdy neviete, čo bude nasledovať.




Pripravila: Idaina_FM

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame