Album týždňa: King Gizzard & The Lizard Wizard – PetroDragonic Apocalypse

Album týždňa: King Gizzard & The Lizard Wizard – PetroDragonic Apocalypse

Austrálska gitarová senzácia King Gizzard & The Lizard Wizard nie je veru žiadnou neznámou v našej rubrike Album týždňa. Tejto neuchopiteľnej a častokrát nepochopiteľnej hudobnej formácii sme sa venovali už v súvislosti s albumom Butterfly 3000 v lete roku 2021 a potom Changes na prelome októbra a novembra 2022. V prípade týchto titulov išlo o štúdiové nahrávky s poradovými číslami 18 a 23. Áno, rok 2022 mali King Gizzard & The Lizard Wizard rovnako divoký ako rok 2017 s piatimi dlhohrajúcimi štúdiovými dielami. Znie to neuveriteľne, ale v tomto roku zatiaľ vydali iba jeden jediný album. S drakom a postapokalyptickou atmosférou na obale. A s pôvabným dlhým oficiálnym názvom - PetroDragonic Apocalypse; or, Dawn of Eternal Night: An Annihilation of Planet Earth and the Beginning of Merciless Damnation.

V súvislosti s albumom Butterfly 3000 som pred dvomi rokmi skonštatoval, že keď objavíte hudbu King Gizzard & The Lizard Wizard, objavíte celý nový vesmír. Vtedy som ešte netušil, že tá šialená zmes najrôznejších hudobných žánrov má aj svoj oficiálny názov skutočne odvodený od slova universe. Gizzverse je zložený z hudobných planét ako psychedelický rock, garážový rock, acid rock a progresívny rock, surf rock a krautrock, psychedelický pop, indie rock.

Na radosť viacerých fanúšikov tvrdšej gitarovej hudby austrálski hudobníci na niekoľkých novších albumoch s veľkou vervou zapájajú do svojho štýlového výrazu aj najrôznejšie metalové žánre na čele s thrash metalom. Novinka PetroDragonic Apocalypse je toho jasným dôkazom. Metalovejší album King Gizzard & The Lizard Wizard veru ešte nevydali.

Keď hovoríme o novinke austrálskych šialencov ako o najmetalovejšom albume v celej ich rozsiahlej diskografii, je dôležité dodať, že v rámci letnej rekapitulácie toho najlepšieho, čo v rámci žánru v tomto roku vyšlo, sa v rebríčku našej metalovej dvojhodinovky Headbanger_FM umiestnili King Gizzard & The Lizard Wizard na popredných miestach, v TOP 10 tých najvýraznejších tohtoročných hudobných diel. Celkom zaslúžene. Ak pátrate po ďalších výnimočných metalových menách s nadmieru silnými tohtoročnými albumami, skúste napríklad Sleep Token, Cattle Decapitation, Royal Thunder alebo AVKRVST.

Je zaujímavé, že novinka od King Gizzard & The Lizard Wizard bola nahrávaná v podstate rovnako ako ďalší ich tvrdší gitarový album Ice, Death, Planets, Lungs, Mushrooms and Lava, čiže systémom jedna pieseň za deň s tým, že sa vždy začínalo úplne od nuly – žiadne gitarové riffy, žiadne zvuky ani ďalšie nápady. Spoločným autorským menovateľom nových skladieb je samozrejme líder kapely Stu Mackenzie, ktorý vymyslel všetky názvy pesničiek a tiež ich hlavné témy. Ostatní hudobníci sa pridávali v rámci improvizácie a džemovania, až z toho v konečnom dôsledku, pieseň za piesňou vznikol celý album.
Jednoducho mágia spoločnej tvorby výnimočných umelcov. Austrálski čarodejníci v plnej sile.

Keď sme ospevovali tvorbu King Gizzard & The Lizard Wizard v našej rubrike Album týždňa naposledy, samozrejme sme spomínali víziu ich živého hrania u nás na Slovensku. Je skvelé, že žijeme v dobe, keď sa takéto priania stávajú radostnou skutočnosťou. V piatok 11. augusta ich budete môcť vidieť a zažiť na vlastné oči a uši na festivale Grape na letisku v Trenčíne.

Austrálčania sú jednou z mála hudobných formácií súčasnosti, ktoré si nič neuľahčujú a svoje setlisty na koncertoch obmieňajú večer čo večer. Takže v tejto chvíli nie je vôbec jasné, čo v premiére na Slovensku vlastne zahrajú. Ale určite zaznie zopár kúskov aj z tohtoročnej novinky.

00.jpg

Pripravil: Rudi Rus

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame