Album týždňa: PJ Harvey - I Inside the Old Year Dying

Album týždňa: PJ Harvey - I Inside the Old Year Dying

Polly Jean Harvey je späť s novým albumom. Opäť ale nejde len o taký obyčajný album, to snáď táto všestranná umelkyňa ani nevie. PJ Harvey rada prepája svoju hudbu s vizuálom, venuje sa filmom a divadlu, a aj počiatok jej novej štúdiovky treba hľadať v inom druhu umenia. V poézii. V roku 2022 vydala knihu poézie Orlam. Ide o príbeh 9 ročného dievčaťa žijúceho na anglickom vidieku, v grófstve Dorset, kde má korene aj samotná PJ Harvey. Ešte minulý rok PJ Harvey plánovala, že túto knihu prenesie na divadelné dosky, nakoniec ale predsa len stavila na to, čo jej ide najlepšie, a na základe knihy vytvorila čerstvý album I Inside the Old Year Dying.

Keď PJ Harvey urobila rozhodnutie, že z jej poézie Orlam nebude divadelné predstavenie ale album, veci nabrali rýchly spád. Známa hudobníčka mala o albume pomerne jasnú predstavu. Naplniť jej ju pomohol jej osvedčený spolupracovník a ako hovorí, jej spriaznená duša, John Parrish ale aj producent Flood. Trojica na albume vychádzala z terénnych nahrávok, ktoré im dodal Adam Cecil Bartlett. Album situovaný do prostredia anglického vidieka ich navádzal k tomu, aby vytvorili folkovú nahrávku. Pj Harvey to ale pripadalo príliš prvoplánové. Chcela vytvoriť síce folkový album, no miestami temný, záhadný, podivný a najmä nepredvídateľný. To sa na album I Inside the Old Year Dying aj podarilo.

Na albume I Inside the Old Year Dying sa PJ Harvey hrá so slovíčkami, presne tak ako aj v jej knihe Orlam, ktorá je postavená na Dorsetskom dialekte. To jej otvorilo nový svet. Začala využívať dvojzmysly a sama zisťovala kam ju čaro poézie dostane. Mnoho skladieb na albume si najskôr nakreslila. „Keď sa pri práci so slovom zaseknem, často si začnem kresliť. Práve vďaka kresbám sa snažím lepšie pochopiť, čo chcem povedať. Niekedy zase len tak hrám a snažím sa zahrať moje pocity, použiť hudbu namiesto slov,” uviedla Pj Harvey pre npr.org. Keď bola PJ Harvey mladšia, snažila sa formy umenia od seba oddeľovať, dnes ich veľmi rada spája dokopy.

Príbeh albumu I Inside the Old Year Dying stojí na druhej básnickej zbierke PJ Harvey Orlam, a na prvý pohľad je veľmi jednoduchý. PJ Harvey sleduje príbeh 9 ročného dievčaťa Iry-Abel, ktorá vyrastá na britskom vidieku v nešpecifikovanej dobe. „Dokumentujem jeden rok v jej živote. Mesiac po mesiaci. Venujem pozornosť tomu, čo sa deje v jej prirodzenom svete, v prírode okolo nej, všetky tie cykly. Často odchádzam do sveta fantázie, niečoho čo na jednej strane nedáva zmysel, na druhej áno,” uviedla k príbehu PJ Harvey. Sčasti ide o príbeh, ktorý vychádza zo života samotnej PJ Harvey, pracovala ale aj jej fantázia. „Myslím, že to je úlohou umelcov. Zachovať si tu fantáziu, ktorú máme ako deti. Ako deti si dokážeme v hlave fantazírovať o všetkom, čo si len viete predstaviť, a robíme to tak každý deň,“ prezradila PJ Harvey, ktorej práve fantázia pomáha udržiavať sa stále kreatívnou.

PJ Harvey postavila nový album na knihe a silnom príbehu, ani hudobne však nechcela zostať na jednom mieste. Od začiatku vedela, že jej folkový album bude iný ako by ste si pri slove folk predstavovali. Aj ona sama sa ako hudobníčka potrebuje neustále posúvať vpred, s čím je dlhé roky pomáha práve dvojica John Parrish a Flood. „Bavilo nás objavovať nové veci, nové zvuky, čo vám zároveň vytvára dlhý zoznam toho čomu sa chcete vyhnúť. Ale mám pocit, že sa nám podarilo dostať sa na úplne nové miesta, minimálne čo sa môjho spevu týka. Na tomto albume spievam tak ako som ešte nikdy nespievala,“ uviedla k júlovej novinke I Inside the Old Year Dying samotná PJ Harvey pre npr.org.


Pripravila: Nika_FM

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame