Album týždňa: John Carroll Kirby - Blowout

Album týždňa: John Carroll Kirby - Blowout

Aktuálny album týžňa by sme pokojne mohli označiť za dovolenkový, ideálny na prvé júlové dni. O našu i vašu priazeň sa so svojimi novinkami ale uchádzali aj iní: Keigo Oyamada alias Cornelius, Japanese House, Neko Case, Grian Chatten či bdrmm. Napokon ale pôjdeme na výlet do Južnej Ameriky a sprievodcu nám bude robiť severoameričan John Carroll Kirby.

John Carroll Kirby sa narodil a pôsobí v Los Angeles a jeho domácou pôdou je najmä džez. Koniec koncov, k tomuto žánru ho tak trochu predurčuje už priezvisko, keďže jedným z najlepších kapelníkov a kontrabasistov tzv. Zlatej éry džezu, bol istý John Kirby, spolupracovník slávneho Bennyho Goodmana. John Carroll Kirby popri džeze produkuje nahrávky iných hudobníkov a je to presne ten typ štúdiového hudobníka, ktorému nikdy nemusíte veľa rozprávať a spravidla stačí, že chvíľu počúva, potom sa pridá a hudbu vždy obohatí presne tým čo jej chýbalo - muzikalitou teda melodickým nápadom, hookom, zaujímavým zvukom alebo sólom. Jeho služby využili aj The Avalanches, Blood Orange, Solange Knowles, Frank Ocean, Connan Mockasin, Bat for Lashes a hrá aj na debutovom albume Sébastiana Telliera.

Na novinke Blowout Kirby rozvíja svoj úspešný koncept tvorby hudby na cestách. Niežeby bol niečím novým, dokonca by sa zrejme dalo namietať, či má inšpirácia prichádzať úpravou hudby iných kultúr, ale do týchto úvah, ktoré by spochybnili neuveriteľné množstvo svetom milovaných hudieb - od vážnej hudby cez The Beatles až po kompletný žáner world music či global music sa teraz púšťať nebudeme. Isté je, že po Japonsku bol v roku 2021 Kirby spoznávať Strednú Ameriku, konkrétne 5 miliónovú Kostariku. Našťastie, viac než všadeprítomný a populárny umelohmotný reggaeton ho tam zaujímala hudba pôvodných obyvateľov a pouličných hudobníkov, afro-karibská hudba, calypso, folk a džez.

Počúvať Blowout je trošku ako užívať si farby filmov Wesa Andersona. Neviete presne čo, no niečo v Kirbyho hudbe vám lahodí. Celý album sa pritom neozve jediné slovo. Dominujú bicie a perkusie, flauty a veselý, rytmizujúci štýl hry na klávesy, pripomínajúci Stevieho Wondera. Kirby mal po návrate z Kostariky neľahkú úlohu rozhodnúť sa ako naloží so získaným materiálom. Napokon sa rozhodol, že všetky nápady nahrá nanovo, v domácom prostredí 64 Sound Studios v LA, aby ale zachoval aspoň akú-takú autenticitu, pozval časť hudobníkov z Kawe Calypso Bandu, s ktorým hrával na svojich cestách.

Zvláštna hudba, hovoríte si možno tento týždeň pri našom Albume. Vlastne to nie sú regulárne piesne. Čo nám chcú teda povedať? Napríklad to, že globalizácia nemusí byť nutne len škaredé slovo. Blowout je presne tým albumom, ktorý o 20 rokov objaví nejaký mladý producent rapu a odpadne z jeho nápadov, muzikality, alebo len z množstva použiteľného, samplovateľného materiálu. My ostatní bez väčšieho špekulovania radostne putujme medzi LA a Kostarikou s kapitánom lode, Johnom Carrollom Kirbym.


Pripravil: Daniel Baláž

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame