Album týždňa: boygenius - The Record

Album týždňa: boygenius - The Record

Julien Baker, Phoebe Bridgers aj Lucy Dacus sú hudobníčky, ktoré z nášho vysielania dobre poznáte vďaka ich sólovej tvorbe. Už v roku 2018 ale prekvapili, keď ohlásili spoločný projekt a rovno vydali svoje debutové EP. Po jeho vydaní sa opäť venovali sólovým kariéram a najmä Phoebe Bridgers sa podarilo uspieť aj mimo indie scény. Stala sa vyhľadávanou hudobníčkou a spolupracovala s menami ako the 1975, Taylor Swift či The National. Už minulý rok ale trojica naznačovala, že boygenius nebola len jednorázová záležitosť, a dnes už majú na konte svoj prvý album The Record. „Jedna druhú povzbudzujeme. Nikto v tejto kapele nie je leaderkou, všetky sme,“ uviedla pre magazín Rolling Stone, Phoebe Bridgers.

Trojica boygenius sa prvýkrát stretla v roku 2016, o dva roky už spolu vyrazili na turné. A práve spoločné turné sa rozhodli podporiť spoločným singlom. Nakoniec neskončili pri jednej skladbe, vytvorili ich rovno šesť. Vtedy vzniklo nielen silné hudobné spojenie, ale aj úprimné priateľstvo. „Máme sa naozaj rady. Ja sa mám oveľa radšej, keď som s nimi,“ prezradila Phoebe Bridgers. S prácami na debutovej štúdiovke začali tesne po vypuknutí pandémie. „Vôbec sa mi vtedy nechcelo tvoriť. Potrebovala som kontakt so svojimi kamoškami. Písali sme si správy o tom, ako nevieme čo bude, čo sa to deje. A vtedy som začala opäť tvoriť a po prvej skladbe som pochopila, že toto sú skladby pre boygenius,” uviedla Phoebe Bridgers. Tou prvou skladbou bola Emily, I'm Sorry.

Skladby na debut boygenius vznikali sčasti aj počas dvoch výletov, ktoré si dlhoročné kamarátky dopriali v lete 2021. Vtedy nielen písali nové skladby, ale veľa sa aj rozprávali a hľadali cestu, akou sa na albume vyberú. V jednom sa zhodli. Nechcú sa riadiť žiadnymi zabehanými pravidlami. Napríklad tými, že skladba potrebuje refrén. A tak napísali skladbu Leonard Cohen. Samotné nahrávanie albumu prebehlo minulý rok v Malibu. Trojica poctivo pracovala aj desať hodín denne a počas prestávok spoločne pozerali thrillery. Počas nahrávania kapelu doplnili aj Carla Azar z Autolux či Melina Duterte z Jay Som.

Lucy Dacus, Phoebe Bridgers a Julien Baker si v spoločnej kapele plnia predstavu o rockovej kapele. Nečakajte ale žiadne sex, drugs and rock'n'roll. Phoebe Bridgers dokonca počas nahrávania albumu každé ráno cvičila jógu, čo ocenila aj producentka albumu Catherine Marks, ktorá bola z práce s kapelami ako Manchester Orchestra skôr zvyknutá na fľašu whisky. Inšpiráciu na albume ale kapela hľadala v 90. rokoch. V časoch, kedy kapela nahrala album a čakala na to, či ju objaví nejaké vydavateľstvo. V časoch, kedy slovo rock znelo ako hriech. Dnes už podľa nich rock evokuje skôr Super Bowl. „Pred pár rokmi potrebovala kapela na to, aby sa stala veľkou, dobrý album. Niečo vďaka čomu by ľudia vedeli, čo od nich čakať, teraz nič také netreba,“ uviedla pre theatlantic.com Lucy Dacus.

Boygenius sa zhodujú, že pre všetky tri bol ich spoločný debut terapiou. Nahrali album, ktorý je o silnom priateľstve aj rôznych podobách lásky. Už takto v apríli sa hudobní kritici zhodujú, že práve vyšiel jeden z najlepších albumov roka 2023 či album, ktorý je oveľa lepší ako sa očakávalo. O budúcnosti boygenius veľmi nehovoria a je pravdepodobné, že po spoločných koncertoch sa opäť budú venovať dobre rozbehnutým sólovým kariéram, no už sa nechali počuť, že počas nahrávania debutu vzniklo až 25 skladieb a na album sa nedostala ani polovica z nich. Priateľstvo tejto trojice je ale také silné, že s najväčšou pravdepodobnosťou opäť spolu skončia v štúdiu. „Zblížiť sa s inými ľuďmi je pre mňa veľmi ťažké, no tieto dve sú výnimkou. To, že som s nimi robí tento svet menej temným miestom,“ prezradila Phoebe Bridgers.

boygenius.jpg

Pripravila: Nika_FM

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame