Album týždňa: Klone – Meanwhile

Album týždňa: Klone – Meanwhile

Londýnske hudobné vydavateľstvo Kscope je aktívne už od 90. rokov minulého storočia a veľmi intenzívne sa spája najmä s menom Steven Wilson. Na tejto značke vyšiel aj jeden z jeho najlepších albumov, The Raven That Refused To Sing (And Other Stories) spred desiatich rokov a vtedy bol dokonca ocenený ako album roka v rámci Progressive Music Awards.

Kscope sa zameriava na hudbu s progresívnym vyznením a keďže ide tiež o sesterskú značku bájneho metalového vydavateľstva Peaceville, veľmi často aj na hudbu tvrdú, temnú a plnú silných emócií. Kscope sú zárukou toho, že do uší dostanete dielo výnimočných kvalít – inštrumentálnych, zvukových aj vizuálnych. Mená ako No-Man, Blackfield, Porcupine Tree, Anathema, Ulver, Gavin Harrison či Katatonia nech sú toho najžiarivejším dôkazom.
Kscope stoja aj za novým albumom sympatických francúzskych hudobníkov, ktorí si hovoria Klone. Samozrejme, že ide opäť raz o fantastickú nahrávku.

Klone vznikli už v roku 1995. Vtedy sa volali Sowat a tak to bolo až do roku 1999. Debutovali v roku 2004 nahrávkou Duplicate, ktorou sa zaradili medzi silné nádeje francúzskej scény spolu s menami ako Hacride či Trepalium. Ovplyvnení fenoménmi ako Devin Townsend a Meshuggah hrali svoj nekompromisný a technicky náročný groove metal, s ktorým sa dostali na jeden z najväčších metalových festivalov na svete, francúzsky Hellfest a rovnako tak k zmluve s renomovaným, taktiež francúzskym vydavateľstvom Season Of Mist.
Na pevných metalových základoch veru stojí všetok ten umelecký nadhľad a hudobnícka suverenita aj nového albumu Meanwhile.

Zlomovým momentom v kariére Klone sa bezpochyby stal album Le Grand Voyage, ktorým Francúzi v roku 2019 debutovali na značke Kscope. Aj vďaka úspechu tohto albumu si  zahrali na jednom pódiu s takými veličinami z progresívnej rockovej a metalovej scény ako Leprous či Pain Of Salvation. Opäť vystúpili na slávnom Hellfeste a nechýbali ani na takých festivalových miestach ako Motocultor, Prog Power USA, Midsummer Prog či Cruise To The Edge.

Aktívni ľudia z vydavateľstva kuli francúzske želiezko zahorúca a v roku 2021 vydali aj koncertný album Alive - akýsi nádych pred veľkými vecami, ktoré sa dejú o dva roky neskôr na novej štúdiovke Meanwhile.

Klone nahrávali svoj nový album vo februári minulého roka s producentským mágom Chrisom Eldrichom, ktorý spolupracoval napríklad aj s Tesseract z Británie, nórskymi Leprous či berlínskymi nezmarmi The Ocean Collective. Novinka Meanwhile v sebe, podľa slov samotných Klone, skrýva tie najlepšie a zároveň aj najhoršie aspekty ľudstva ako takého. Silné témy sú prednášané skvelým, naliehavým vokálom Yanna Lignera, ktorý v textoch doslova maľuje obrazy prenášajúce fanúšika a poslucháča na nečakané miesta.

Ak máte radi už spomínaného Devina Townsenda, hudobníkov z progresívneho súdka typu Leprous, Soen, neviete zabudnúť na fenomenálnych Deftones a páči sa vám tiež francúzska mašinéria Gojira, v prípade Klone jednoducho musíte byť nadšení.

Hviezda z Kanady Devin Townsend je v prípade Klone osudovým zjavením. Práve v týchto dňoch spolu cestujú po celej Európe – začali na začiatku marca v Dánsku, Holandsku, Nemecku a cestovali až do Francúzska, Švajčiarska, južného Rakúska či Talianska, Španielska, Belgicka. Celú veľkú šnúru spolu ukončia na začiatku apríla v Anglicku.

Luxusná zostava Devin Townsend, Klone a Fixation sa, žiaľ, vyhla našim končinám, ale verme, že nie je všetkým dňom koniec a túto špičkovú hudbu si už čoskoro vychutnáme aj v Bratislave či Košiciach, prípadne vo Viedni, Prahe alebo Budapešti. Album ako Meanwhile je naživo určite veľkým zážitkom.

Klone.jpg

Pripravil: Rudi Rus

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame