Album týždňa: Sleaford Mods - UK Grim

Album týždňa: Sleaford Mods - UK Grim

Len v roku 2021 vydali album Spare Ribs a už krátko na to sľubovali ďalší album. Sleaford Mods práve prácami na nových skladbách trávili čas počas lockdownu a práve vďaka tvorbe nových skladieb spracovávali hnev aj obavy. „Veľmi som sa v tom čase hneval. Bol som agresívny k iným aj k sebe. Aj preto je tento album oveľa nahnevanejší,“ uviedol k marcovej novinke Jason Williamson pre NME. Hnevali ho najmä kroky britskej vlády počas pandémie. Albumom priamo nadväzujú na jeho predchodcu a sami hovoria, že sa nesnažili nahrať niečo čím výrazne prekvapia, jednoducho robili to, čo vedia.

Veci vo svete sa menia, ale nemení sa samotný systém. Na tomto odkaze Sleaford Mods postavili novinku UK Grim. Dvojica Jason Williamson a Andrew Fearn sa už roky vyjadruje k politickej situácii v ich rodnej Británii, ochotne hovoria aj koho volia a koho nie a tak len pokračujú v tom na čo, sme už u nich zvyknutí. Borisa Johnsona či Rishiho Sunaka považujú za ignorantov odtrhnutých od sveta, trápia ich aj témy ako import a neschopnosť Británie vyrábať vlastný tovar ale aj správanie mladej generácie. Sleaford Mods ale namiesto toho, aby sa zaradili medzi starších hundrajúcich pánov radšej neustále tvoria a svoje frustrácie prenášajú do hudby, ktorá znie aj po dlhých rokoch stále súčasne a nenudí.

Na predošlom albume Sleaford Mods spolupracovali s Billy Nomates či Amy Taylor z Amyl and the Sniffers. Ešte lepšie ale vyzerá zoznam hostí na novinke UK Grim. Na albume hosťuje Florence Shaw z kapely Dry Cleaning, ktorú Sleaford Mods milujú a samotnú Florencu považujú za síce temnú, ale veľmi zaujímavú osobnosť. So skladbami na marcovom albume pomohli aj Dava Navarro ale aj Perry Farrell z Jane's Addiction, ktorý chcel s kapelou spolupracovať dlhé roky. Práve s ním sa kapele podarilo nahrať skladbu, ktorá z tracklistu vytŕča. „Aj ja aj Andrew sme obrovskými fanúšikmi Jane's Addiction a Porno for Pyros, ale teraz sme zistili, že Perry je aj skvelý chlapík,“ uviedol Jason Williamson.

Sleaford Mods robia hudbu, ktorú asi najviac vystihuje prívlastok "britská". Dvojica často vo svojej hudbe odkazuje na britské symboly a uťahuje si aj zo samotných britov. „Možno sme hrdí na našu krajinu. Možno sme hrdí na to, že sme briti. Možno aj ja sám som hrdý na tie naše šedé ulice, príšerné počasie a hroznú módu, do ktorej investujem. Ale ide o to, že sme hrdí na úplne iné veci ako sa nám snažia autority podsúvať,” prezradil Jason Williamson. Sleaford Mods sa s hudbou, ktorou radi rýpu do svojich krajanov, darí stále viac a viac. Predošlý album Spare Ribs dokonca bodoval v prvej desiatke britského Album Chartu. Ako uviedli pre NME, síce sú spokojní s tým, čo dosiahli, prvému miestu by sa vôbec nebránili.

Sleaford Mods tesne pred vydaním albumu Uk Grim ohlásili aj turné k nemu, ale ako hovorí samotná dvojica z Nottinghamu, práve po návrate na koncertné pódiá si začali uvedomovať svoj vek. Obaja už majú viac ako 50. „Keď sme opäť začali hrávať, prišla kríza. Hovoril som si, že už som na to všetko starý. Na koncertoch vidíme ľudí, ktorí majú tak 25 a často prichádzajú aj komentáre ohľadom nášho veku. Ale čo mám na to povedať? Ja len robím to isté už 20 rokov,“ uviedol pre Guardian Jason Williamson. Ako ale dodáva jeho kolega Andrew Fearn, nikdy nie ste príliš starí na to, aby ste nemohli byť kreatívni a stále tvoriť.


Pripravila: Nika_FM

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame