Album týždňa: Leftfield - This Is What We Do

Album týždňa: Leftfield - This Is What We Do

V decembri už silných albumov nevychádza veľa, jeden sa predsa len našiel. O optimistický záver roka sa postarali Neil Barnes a David Wren s projektom Leftfield, s ktorým po takmer siedmich rokoch vydal čerstvý album. Ešte pred jeho vydaním avizoval, že hoci album vznikal uprostred pandémie, ide o eklektickú a predovšetkým pozitívnu nahrávku. A to si Neil Barnes prešiel jedným z najhorších období života. Rozviedol sa, trpel depresiou a do toho prišla rakovina. Riešením ako toto celé zvládnuť bolo zatvoriť sa do štúdia a pracovať. „Hovoril som si, že ak to nedám teraz, tak nikdy,“ uviedol pre Guardian Neil Barnes.

Hoci sú Leftfield na scéne už od polovice 90. rokov, s množstvom albumov to nikdy nepreháňali. Novinka This Is What We Do je len štvrtou, no rozhodne je tou najosobnejšou. Po vážnych zdravotných problémoch aj zmenách v osobnom živote sa Neil Barnes začal zaoberať ľudskou psychikou. Vracal sa do minulosti a k starým traumám. „Presne o tom celom je nový album. Prešiel som kus cesty a teraz som sa cítili pripravený o tom hovoriť, pretože muži zvyčajne tieto veci v sebe pochovajú niekde hlboko,“ prezradil Barnes. Na výsledok je hrdý a celý album venoval svojmu zosnulému kolegovi, ktorý mu dal jednu vzácnu radu - Neil, môžeš robiť, čo len chceš. Tým kolegom bol Andrew Weatherall.

Už v roku 2015 vydali Leftfield album plný silných hostí. Spolupracovali so Sleaford Mods, Polica aj Georgiou Barnes. Hostí majú aj na novinke This Is What We Do. Neil Barnes si na spoluprácu zavolal osvedčené aj nové mená. Na decembrovom albume hosťuje Lemn Sissay, ktorý sa objavil už na albume Leftism, na jednej skladbe hosťuje aj Earl 16 ale aj Grian Chatten, ktorého poznáte z kapely Fontaines D.C. S frontmanom známej kapely ho spojila jeho dcéra Georgia, ktorá je dnes tiež úspešnou hudobníčkou. „Za tri dni mal hotový text a dal to na prvú,“ prezradil k spolupráci Neil Barnes, pre ktorého bola spolupráca s mladým hudobníkom veľkým zážitkom.

Covid pre mnohých hudobníkov znamenal aj vážne finančné problémy a netají sa tým ani Neil Barnes. Toto však bol pre neho len ďalší z vážnych problémov, s ktorým sa musel počas nahrávania popasovať. Prekvapivo ho to nezložilo, ale naopak inšpirovalo k tomu, aby začal makať. „Som pozitívny človek. Paradoxne najhoršie obdobie som prežil, keď som dostal od lekárov dobré správy o tom, že operácia dopadla dobre. Vtedy som sa zložil, pretože sa zrazu vyplavili všetky pocity, ktoré som potláčal,“ prezradila Neil Barnes pre Guardian. Táto fáza prišla uprostred nahrávania novej štúdiovky. Vtedy mu bol veľkou oporou práve jeho parťák a kolega Adam Wren.

Neil Barnes sa počas prác na novom albume snažil vyhnúť tomu, aby vám nové skladby Leftfield pripomínali tie staršie a ak sa tak už stane, tak aby ste v nich vždy našli niečo celkom nové. Ako priznal, často boli počas procesu nahrávania stratení, čo ale považujú za vzrušujúcu výzvu, z ktorej vzišlo vždy niečo unikátne. „Vždy si musím prejsť vnútorným bojom. Pýtam sa, či som vytvoril niečo, čo naozaj treba vydať. Koncept projektu Leftfield bol vždy o tom, že prinášame niečo nové a púšťame sa do vecí, ktoré iní nerobia. Nepotrebujeme niekde zapadnúť. Som si ale samozrejme vedomý aj toho, že ľudia majú na základe našej histórie aj veľké očakávania,“ uviedol Neil Barnes pre rádio RTÉ 2fm.  Ako dodal, snažili sa spraviť album, ktorý nezostane pri jednom žánri a bude znieť predovšetkým súčasne.


Pripravila: Nika_FM

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame