Album týždňa: King Gizzard & The Lizard Wizard – Changes

Album týždňa: King Gizzard & The Lizard Wizard – Changes

Austrálskemu fenoménu King Gizzard & The Lizard Wizard sme sa v tejto rubrike venovali naposledy v lete minulého roka. Vtedy mali nový album s názvom Butterfly 3000 a bola to ich veľmi podarená dreampopová nahrávka, neuchopiteľná a čarovná presne v intenciách tvorby bláznivých umelcov, ktorí už vtedy mali na konte diela reflektujúce všetko možné od free jazzu až po thrash metal. Stu Mackanzie a jeho banda sú nezastaviteľní aj v tomto roku a jednou z viacerých nahrávok, ktoré už v predchádzajúcich mesiacoch stihli vyjsť, je aj prekvapujúco ucelená a introvertná novinka Changes.

King Gizzard & The Lizard Wizard sa rozhodli, že rok 2022 bude v ich diskografii rovnako šialený a plodný ako bol rok 2017. Aj vtedy urobili svojim fanúšikom radosť hneď piatimi nahrávkami a tentokrát stihli vydať v prvých mesiacoch roka dva albumy, no a v priebehu októbra to u nich vyzeralo nasledovne: 7.10. vyšiel album číslo 21 s košatým názvom Ice, Death, Planet, Lungs, Mushrooms And Lava. V prípade tejto štúdiovky išlo o konštrukciu viacerých dlhých improvizovaných jam sessions nahrávaných na osemstopový magneťák. Ako hovoria samotní páni umelci, bola to neuveriteľná zábava a jedna z tých nahrávok, na ktorých úplne najviac vynikla ich schopnosť spolupráce. Sme stále iba na začiatku októbra a King Gizzard & The Lizard Wizard už 12.10. vydávajú ďalší album, s poradovým číslom 22 je to Laminated Denim a opäť ide o dlhé improvizované džemovanie, tentokrát aj so zvukom hodín ako inšpiráciou pre polyrytmické kreácie.

Medzi fanúšikmi King Gizzard & The Lizard Wizard sa už rozniesol interný humor o tom, že to čakanie na nový album je priam neznesiteľné. Dva predchádzajúce albumy vyšli siedmeho a dvanásteho októbra, na novinku Changes sme museli čakať až do piatka 28. októbra. Ale dočkali sme sa! Changes je album zámerne koncipovaný ako jedna dlhá pieseň – plynulá, fluidná, s jemnými a cielenými zmenami. Veľmi odlišná od všetkého, čomu sa kapela venovala v tomto roku.

Je zaujímavé a vlastne aj príznačné, že začiatok tvorby albumu Changes siaha až do už spomínaného turbulentného roku 2017, v ktorom King Gizzard & The Lizard Wizard stihli vydať, rovnako ako v tomto roku, celých päť plnohodnotných dlhohrajúcich štúdiových diel. Changes mala byť pôvodne záverečná silná bodka za touto šnúrou, ale kapela sa rozhodla, že album ešte nie je hotový a namiesto neho vtedy vydala kúsok s názvom Gumboot Soup.
Novinka Changes je v každom prípade výnimočná nielen tým, že začiatočné písmená všetkých siedmich skladieb tvoria názov albumu. Ozveny R’n’B zo 70. rokov, popovej hudby 60. rokov a prog-rockové výbuchy uprostred uhrančivej retro-nálady, aj napriek zdanlivo pokojnej atmosfére a ucelenosti diela sa toho deje, ako vždy, neuveriteľne vela. Na to sme ale pri Austrálčanoch už dávno zvyknutí.

V tomto roku to bol iba nesplnený sen. King Gizzard & The Lizard Wizard na Slovensku na jednom z veľkých letných festivalov, to by bolo niečo. Netreba však zúfať, už v tejto chvíli je naplánovaná veľká jarná koncertná šnúra Austrálčanov po Veľkej Británii a Európe. Začnú 2. marca v Paríži, skončia na konci mesiaca v Londýne a medzitým si zahrajú napríklad 12. marca v Prahe a o deň neskôr vo Viedni, v Gasometri. To sú tie dátumy, to sú tie miesta, ktoré si treba zaznamenať do kalendárov. A potom možno ešte nevyše dúfať, že sa King Gizzard & The Lizard Wizard raz vrátia aj v rámci letnej festivalovej sezóny a zavítajú aj na Slovensko.


Pripravil: Rudi Rus

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame