Album týždňa: DOMi & JD Beck – Not Tight

Album týždňa: DOMi & JD Beck –  Not Tight

Ak sa pozrieme na hip-hopovú a rhytmandbluesovú scénu posledného mesiaca, veľkými písmenami svieti najmä meno Beyoncé, tá dokázala využiť zvuk 70. rokov do nového šatu a jej siedma sólovka Renaissance je rovnako ako jej predchádzajúce dva projekty Beyoncé a Lemonade špecifická, v tomto prípade až rebelantská. No zaujali aj Danger Mouse a Black Thought, ktorí vydali skvelý spoločný album Cheat Codes, sú v top forme, no zároveň treba priznať, že neprinášajú nič nové. Hoci sa zdá táto konkurencia silná, v redakcii sme sa rozhodli, že sa povenujeme tretiemu albumu, ktorý dokonca vyniesli na svetlo sveta dve menej známe mená z dvoch rozličných kútov sveta – DOMi a JD Beck.

Na webovej stránke tejto dvojice sa píše, že DOMi je nielen 12-ročná teoretická fyzička, ale aj najmladšia držiteľka Nobelovej ceny za fyziku. Beck je zas 6-ročný vyšetrovateľ oviec, ktorý tento rok získal titul PhD z kvantovej fyziky. Už tento opis odhaľuje funky stránku týchto jazzmanov, ktorá sa zrkadlí aj v ich vystúpeniach a tvorbe. Aby sme to uviedli na pravú mieru, DOMi je 22-ročná klávesistka z Francúzska, od troch rokov skutočné zázračné dieťa, ktoré študovalo jazz v Paríži, Bostone či Massachusetts, a JD Beck je 19-ročný bubeník zo Spojených štátov, Dallasu, ktorého tiež veľmi skoro začali označovať za zázračné dieťa a jeho mentorom bol aj Cleon Edwards z kapely Eryky Badu – v ktorej si napokon zahral aj JD sám.

DOMi a JD BECK sa stretli pred štyrmi rokmi na hudobnej konferencii, na ktorú vraj boli objednaní, aby odprezentovali novú, no príšernú muzikantskú výbavu. Táto úsmevná skúsenosť ich však dala dokopy a odvtedy ohurovali zverejňovaním spoločnej hudby na sociálnych sieťach. A ako to už býva zvykom, dostali sa aj do dôležitých uší, vďaka čomu si zahrali s kopou známych hudobníkov, najmä s Thundercatom, ale aj s Earlom Sweatshirtom či Arianou Grande. Dokonca sa objavili medzi autormi vlaňajšieho albumu od Silk Sonic, spoločného projektu Andersona .Paaka a Bruna Marsa. Práve skladba Skate bola úplne prvým počinom, ktorý oficiálne vypustili medzi ľudí. Navyše, Andersona .Paaka očarili DOMi a JD Beck natoľko, že sa stal ich mentorom a v spolupráci s najlegendárnejším jazzovým vydavateľstvom Blue Note sa rozhodol vydať ich debut aj pod svojím novým lejblom APESH*T.

Not Tight znie najprv ako priamočiara, bubenícko-klávesová, priedušná hudba, no všadeprítomné momenty jazzových rozohrávačiek ju dokážu poriadne zdynamizovať a vyplniť. Práve rýchlosť a improvizácia sú to, čo vraj oboch týchto hudobníkov najviac lákalo v časoch, keď ešte študovali zväčša pomalú klasickú hudbu. Navyše jazzoví odborníci opisujú ich štýl ako jedinečný, nehodiaci sa do žiadnych škatúľ. Padli aj slová o najsľubnejších nových talentoch jazzu v súčasnosti. DOMi a JD Beck sa však rozhodli, že nechcú hrať len pre hudobníkov, ale aj pre ostatných ľudí. Svoju virtuozitu preto spojili s hravosťou a bláznivosťou. Napokon, ako sa vyjadrila DOMi, jej životnou filozofiou je nebrať veci príliš vážne.

Myslím si, že väčšinu poslucháčov Rádia_FM budú zaujímať skladby, ktoré okrem klávesov a bicích obsahujú aj vokály tejto dvojice či hostí na mikrofóne. A objavujú sa tu silné mená. Ich spolupracovníci Thundercat a Anderson .Paak tu majú zhodne po dva zárezy, ale prítomní sú aj Herbie Hancock, Mac de Marco, Busta Rhymes, Snoop Dogg alebo americký jazzman Kurt Rosenwinkel. Nakoniec práve tieto mená pomohli priniesť jazzovú dvojicu DOMi a JD Becka do pozornosti širšieho publika. Ale tí, čo držia album pokope, sú práve DOMi a JD Beck, ich zvuk a štýl. Verím, že ani na chvíľu nezabudnete, koho album práve počúvate.




Pripravila: Idaina_FM

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame