Album týždňa: Jack White - Entering Heaven Alive

Album týždňa: Jack White - Entering Heaven Alive

V apríli sa fanúšikovia Jacka White, či skôr jeho kapely The White Stripes, dočkali albumu Fear of The Dawn, na ktorom dostali presne to, čo by od Jacka Whitea čakali. Jeho najvernejším fanúšikom dávame do pozornosti aj jeho druhý tohtoročný album, Entering Heaven Alive. Na ňom sa Jack White predstavuje vo svojej druhej, no pre neho rovnako obľúbenej, folkovejšej podobe, ktorá ale nezaznamenáva rovnaký komerčný úspech. Jack White ale také veci už nerieši. „Nemám to rovnaké ako niekto, kto hrá v punkovej kapele. Ani pri albume číslo 45 ľudia nemajú s čím porovnávať. Ja budem už dokonca života bojovať s tými, ktorí ma mali najradšej v The White Stripes a všetko čo urobím im buď znie alebo neznie ako The White Stripes,“ uviedol k piatej sólovke Jack White pre ew.com.

To, že Jack White vydal po štvorročnej prestávke hneď dva sólové albumy v priebehu jedného roka, nie je náhoda. Môže za to samozrejme pandémia a obdobie, kedy Jack White nemal nič iné na práci. Album Entering Heaven Alive nahrával minulý rok v Nashville. Vystačil si sám a nepotreboval producenta. Jack White je známy tým, že pri hudbe sa rád baví, objavuje nové veci a rád prekonáva svoje vlastné hranice. Hral sa aj na albume Entering Heaven Alive. Nájdete na ňom napríklad aj skladbu Taking Me Back, ktorou otváral predošlý album Fear of the Dawn. Jack White ju ale nahral ešte raz a to s nástrojmi z 30. rokov. To bol práve ten moment, kedy si Jack White uvedomil, že z toho nebude len nejaká b-strana či "stratená skladba", ale že práve začal nahrávať ďalší sólový album. Výsledkom je práve Entering Heaven Alive.

Nahrávanie dvoch tohtoročných albumov vnímal Jack White ako veľkú výzvu. Hoci je skúseným hudobníkom, ktorého služby radi vyhľadávajú aj jeho kolegovia, nebolo to pre neho ľahké byť v štúdiu sám. Sessions s inými hudobníkmi boli počas lockdownu zákazané a tak musel spoliehať len na seba. Na albume tak nájdete skladby, ktoré si Jack White nielen kompletne napísal, ale nahral si aj každý jeden nástroj. Ako ale hovorí, splnil si tým sen, ktorý mal ešte ako dvadsiatnik. To, že pracoval sám je výrazne počuť práve na folkovejšom albume Entering Heaven Alive. To, že Jack White ale nahrá album, ktorý je tak ľahko žánrovo zaraditeľný, prekvapilo aj jeho. Pôvodne išiel do štúdia s tým, že nahrá niečo veľmi eklektické.

Vydávanie albumov je dnes pre mnohých hudobníkov už takmer zbytočné, lebo ľudia aj tak preferujú single. Vydať dva albumy v priebehu pol roka je z marketingového pohľadu ten najhlúpejší nápad. To Jack White počúval od ľudí z jeho okolia často, napriek tomu si ale urobil po svojom. Hudobník, ktorý sa venuje aj kapelám ako the Raconteurs či The Dead Weather, zažil za ostatné dva roky toho toľko, že sa o to jednoducho musel podeliť. „Počas pandémie som mal pocit akoby som sa hneď niekoľkokrát opäť narodil,“ uviedol Jack White pre magazín Rolling Stone a dodal, že vďaka tomu sa na svet pozerá inak. „Som rád, že hoci celý svet okolo mňa bude v problémoch, ja mám stále tú svoju bublinu, do ktorej viem zaliezť a tvoriť,“ dodal Jack White.

Hoci album Entering Heaven Alive nebude tým pravým pre fanúšikov The White Stripes či Jackových ďalších projektov, pravdou je, že na albume Jacka White spoznávame v inej, neopočúvanej podobe, a ako hudobník odviedol poctivú a dobrú prácu. Jack White ale vie, že vďaka silnej fanúšikovskej základni si môže takéto hudobné úlety dovoliť. „Ak sa riadite podľa nejakých pravidiel alebo ste až príliš obozretný, tak riskujete, že ľudia raz o vás budú hovoriť, že nie ste dosť cool,“ uviedol Jack White pre magazín DIY. Ten sa pri obidvoch tohtoročných albumoch riadil zásadou, že samotné skladby mu najlepšie našepkajú, ktorým smerom ísť a čo je správna cesta. „Vyhýbam sa tej jednoduchšej ceste. Tie jednoduché veci ma ani nebavia, ani nijako neinšpirujú,“ prezradil Jack White.


Pripravila: Nika_FM

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame