Album týždňa: Laura Veirs - Found Light

Album týždňa: Laura Veirs - Found Light

Album je vonku len pár dní a novinári si ho nevedia dosť vynachváliť. Pesničkárka, s ktorej hudbou sa najmä v našom večernom vysielaní môžete stretávať už od roku 2000, potrebovala nový začiatok - v živote aj v tvorbe. Ako sa to druhé podarilo, posúdite spolu s nami v rubrike Album týždňa s novinkou Found Light od Laury Veirs.

Laura debutovala už v roku 1999 a jej doposiaľ najvýraznejším je album Carbon Glacier z roku 2004. Americké a kanadské publikum rodáčku z Portlandu v Oregone registruje intenzívnejšie aj vďaka pomerne častému výskytu jej zväčša krehkej no nápaditej hudby v rôznych televíznych seriáloch, kde by rýdzi súčasný mainstream nemal veľmi čo ponúknuť.

Tvorba Laury Veirs sa pohybuje kdesi medzi folkom, rockom a punkom. Jej doterajšeiu tvorbu mal na starosti ako producent Laurin ex-manžel Tucker Martin, producent My Morning Jacket či Billa Frissella. Aj na novinke potrebovala Laura druhý, poradný hlas, a našla ho v podobe Shazada Ismailyho, multiinštrumentalistu pakistanského pôvodu, hudobníka z generácie veľkých jazzových, elektronických a experimentálnych bádateľov typu Laurie Anderson, John Zorn, Bonnie Prince Billy či Shelley Hirsch - s tými všetkými v minulosti nový pomocník Laury Veirs spolupracoval.

Zmena Laure prospela, nový producent vytvoril subtílne dielko. Kolekciu piesní nie na efekt, skôr na opakované počúvanie. Je plná detailov, oplýva muzikantskou finesou, no nepredvádza sa zbytočne. Laura je na ňom osobná a úprimná, asi aj preto majú skladby nezvyčajnú hĺbku.

Je zvláštne, že v jednom týždni sa objavili dva veľmi silné ženské albumy - okrem Found Light bol kandidátom na rubriku aj Sound of the Morning od Katie J Pearson, rovnako nápaditý, rovnako prevažne folkrockový, s presahmi do pesničkového indie. Rozhodne skúste i ten.


Pripravil: Daniel Baláž

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame