Album týždňa: Zola Jesus - Arkhon

Album týždňa: Zola Jesus - Arkhon

V roku 2017 vydala album Okovi a potom dlho nič. Novinka od Zoly Jesus je jednou z tých nahrávok, ku ktorých vzniku výrazne pomohla pandémia a pocity, ktoré prežíval asi každý z nás. Hoci inšpiráciu na nové skladby hľadala v antike a hovorí, že celý album sa odohráva v čase archontov, teda úradníkov v starovekých Aténach, album znie veľmi aktuálne. „Strácame nádej, strácame budúcnosť, súčasnosť a prichádzame aj o našu planétu. Čim viac sa vzďaľujeme prírode, tým viac sa vzďaľujeme sebe,“ s týmito slovami Zola Jesus, vlastným menom Nika Roza Danilova, ohlasovala šiesty album a jeho pilotný singel Lost.

Pre Zolu Jesus je júnový album doslova katarziou. Práve na novinke Arkhon sa vypísala z rozchodov aj rozvodu, ale aj z emócií, ktoré prežívala počas pandémie. Hudobníčka z ruskými aj ukrajinskými koreňmi začala sledovať svoje správanie, návyky ale aj ego. „Celý svoj život som sa snažila stať sa niekým iným, aby som zapadla, aby som uspokojila predstavy iných. Nakoniec som dospela do bodu, kedy som pochopila, že musím byť k sebe úprimná a robiť to, čo chcem ja, nie to, čo odo mňa chcú iní,“ uviedla Zola Jesus v rozhovore pre www.vinylmeplease.com. Výsledkom tejto cesty je práve alum Arkhon.

Zola Jesus nie je žiadnym nováčikom, no album Arkhon je predsa len v niečom iný a prvý. Tentokrát sa na albume rozhodla spolupracovať s producentom, ktorým sa stal Randall Dunn, známy aj ako Sun O))), ktorý jej mal pomôcť s tým, na čo ona sama ešte nemá a dokončiť skladby, ktoré písala celkom sama počas lockdownu. Dôležitú úlohu pri výbere producenta zohrávalo aj to, aby mu dokázala úplne dôverovať a to Randall Dunn dokonale spĺňal. Aby Zola Jesus posunula hranice toho, čo dokáže, do procesu zapojila aj ďalších hudobníkov. „Tá energia na albume je iná, lebo tentokrát to nie je individuálne dielo, len môj pohľad. Vytvorili sme niečo ako komunitu a vďaka ďalším hudobníkom sa mi podarilo vytvoriť celkom nový svet. Krásny svet. Vďaka tejto skúsenosti som si uvedomila aké je to dôležité, zapojiť do toho aj iných ľudí,“ uviedla k novej skúsenosti Zola Jesus.

Nahrávanie novej štúdiovky nebolo pre Zolu Jesus vôbec jednoduché. S nahrávaním začínali v čase, kedy bola zlomená z udalostí, ktoré sa jej v živote udiali. Aj v tomto je výrazne pomohlo, že album nenahrávala sama a po boku mala skúseného producenta Randalla Dunna. „Randall ma celý čas veľmi podporoval a stál pri mne. Na začiatku som bola na dne, no postupne som sa dávala dokopy a mala som viac a viac sily. Viac ako kedykoľvek predtým. Stala sa zo mňa slobodná osoba, ktorá dokáže veci pustiť, a ktorá dokáže požiadať o pomoc,“ uviedla pre thelineofbestfit.com Zola Jesus. Album nazýva dobrodružnou cestou, na konci ktorej zistíte, že svet sa nezmenil, stále musíte bojovať, no to je jednoducho realita.

Pre Zolu Jesus nie je album Arkhon len ďalším albumom, je to práve tá platňa, vďaka ktorej si uvedomila aké miesto má hudba v jej živote. „Hudba je niečo, čo k životu potrebujem. Nie je to pre mňa len spôsob ako lepšie pochopiť seba, ale aj svet okolo mňa. Vďaka hudbe sa spájam so svetom. Ale práve vďaka tomuto albumu nechávam hudbu ukázať zo mňa viac ako v minulosti. Potrebovala som, aby ma moja hudba uzdravila,“ uviedla k albumu Zola Jesus. S albumom nechce kraľovať rebríčkom,  vďaka svojej hudbe sa chce s vami spájať.

Pripravila: Nika_FM

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame