Album týždňa: Maga Bo – Amor (É Revolução)

Album týždňa: Maga Bo – Amor (É Revolução)

Brazílsky dídžej a producent Maga Bo je dobrým príkladom toho, ako sa dá s primeranou dávkou empatie preniknúť do cudzej hudobnej kultúry, pochopiť ju a stať sa jej súčasťou. Tento rodák zo Seattlu žije už vyše 20 rokov v Rio de Janeiro. Jeho aktuálny, v poradí tretí album Amor (É Revolução) vyšiel po desaťročnej prestávke a obsahuje poriadnu porciu rytmov z rôznych brazílskych regiónov – znejú tam nielen samba, ale aj coco, carimbó, candomblé, či digitálna cumbia. Dížejské podklady oživuje množstvo hudobných hostí – speváčok, spevákov a hudobníkov.

Maga Bo sa narodil ako Stephen Bowen Anderson v Seattli v americkom štáte Washington. Viac ako grungeové elektrické gitary ho však zaujímali iné zvuky a tak sa vo svojom rodnom meste zoznámil s rytmami batucady vďaka Brazílčanom, ktorí tam žili a hrali. Neskôr študoval etnomuzikológiu v USA i v Európe (vo Viedni), veľa cestoval, hral a nahrával rôzne hudobné kultúry na kazetový magnetofón. Jeho prvá veľká výskumná cesta viedla do Afriky. Neskôr putoval po svete aj ako dídžej a rád mixoval rôzne štýly ako hip-hop, cumbia, reggae, dub, či bhangra. Precestoval tak približne 50 krajín sveta, vrátane Slovenska, kde v roku 2010 vystúpil na festivale Pohoda. Rok predtým sa však usadil v Rio de Janeiro. Po úvodných singlových pokusoch vydal v roku 2008 vydal svoj debutový album Archipelagoes a o štyri roky neskôr ďalší s názvom Quilombo do Futuro.

Tohtoročný album vznikal postupne na rôznych miestach – okrem Rio de Janeiro a Sao Paulo aj v ďalších brazílskych mestách, pričom o výsledný zvuk sa postarali zvukoví majstri v Londýne či Paríži. Zaujímavé je, že väčšina hosťujúcich interpretov pochádza z pobrežných častí Brazílie – od štátu Pernambuco na severe (odkiaľ je napríklad speváčka Rosângela Macedo zo skladby Cadê Zé), až po prístav Porto Alegre. Ten bol domovom nedávno zosnulého perkusionistu a speváka afroamerického nábožensko-hudobného štýlu candomblé, ktorý sa volal Mestre Antonio Carlos de Xangô. Jeho hlas a bubny sa objavujú v úvodnej skladbe Axé para o Bará. V titulnej skladbe hosťujú speváčka Dandara Manoela z Florianopólisu a hiphopová hviezda BNegão z Rio de Janeiro, v iných pre zmenu znejú ženské zbory či inštrumentalisti. Medzi nich patrí aj gitarista Felipe Cordeiro z mesta Belém v štáte Pará (Sapateado de Catita), alebo ďalší gitarista Roberto Barreto a spevák Russo Passapusso, členovia skupiny Bainasystem (Labuta), propagujúcej tanečný štýl baiana z prímorského štátu Bahía. O perkusie sa okrem iných umelcov postarali členovia skupiny Samba de Coco Raízes de Arcoverde či Alexandre Garnizé (Ilu de Oyá).

Samozrejme, že okrem perkusií, gitár či tradičných spôsobov spevu sú jednotlivé skladby okorenené aj elektronickými zvukmi a efektami. Okrem desiatich pôvodných skladieb (a niektorých upravených tradicionálov) obsahuje digitálna verzia albumu aj jedenásť remixov od spriatelených hudobníkov a producentov. Sú medzi nimi napríklad Victor Rice, ďalší Američan žijúci v Brazílii, DJ Dolores z Recife, alebo čilské elektronické duo Dengue Dengue Dengue. Celkovo album zložený z prímorských brazílskych rytmov vytvára dojem, že veľké rieky, ktoré vtekajú do Atlantického oceánu, so sebou okrem vody a naplavenín prinášajú aj rôzne hudobné štýly, ktoré sa usádzajú práve v prístavných mestách. Sme radi, že aj vďaka práci ľudí ako je Maga Bo, môžeme spoznávať túto fascinujúcu zmes rurálnych aj urbánnych, sakrálnych aj profánnych hudobných prejavov Brazílie 21. storočia.


Pripravil: Potkan_FM

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame