Album týždňa: Weezer – SZNZ: Spring

Album týždňa: Weezer – SZNZ: Spring

Weezer majú novú hudbu! Verím, že toto je radostná správa pre veľké množstvo fanúšikov a poslucháčov aj u nás na Slovensku – bez ohľadu na to, či uznávate len prvé dva albumy a maximálne tak ešte Zelený album z roku 2001, alebo si naopak myslíte, že Pork And Beans z Červeného albumu z roku 2008 je lepšia pieseň ako Buddy Holly z debutového Modrého albumu z roku 1994, prípadne od nich registrujete iba letný hit Island In The Sun s veselým videoklipom so zvieratkami. Weezer sú fenomén aj v roku 2022, o Weezer by sa veru malo hovoriť aj v súčasnosti. Zvlášť, keď s nimi môžete zažiť Shakespearovské slávnosti.

Nahrať svoju vlastnú verziu Vivaldiho Štyroch ročných období, to je nápad, ktorý zaváňa buď absolútnou genialitou, alebo naopak veľkým gýčom. Weezer na svojom novom EP varírujú medzi týmito dvomi extrémami. Priame citácie génia a virtuóza barokovej hudby sú úsmevné, v zrážke so značkovou americkou gitarovou hudbou deväťdesiatych rokov minulého storočia znejú veľmi čudesne, ale Weezer to celé v konečnom dôsledku zvládajú so šarmom sebe vlastným. Ak máte radi ich tvorbu, určite nebudete sklamaní. Naopak, jarná dvadsaťminútová chuťovka SZNZ: Spring môže byť vaším novým utajeným klenotom.

Na jar v roku 2019 som sa v našej rubrike Album týždňa pýtal v súvislosti s vtedajšou novinkou od Weezer, ktorou bol The Black Album, či je toto zavŕšenie experimentálneho obdobia v tvorbe amerických umelcov, alebo či príde dokonca ešte viac experimentov. Rivers Cuomo a páni hudobníci okolo neho odpovedali, ako to len oni vedia, veľmi nečakanými a špeciálnymi nahrávkami. Či už to bola OK Human alebo Van Weezer, nehovoriac o novinke SZNZ, veľmi ťažko sa v tom hľadá nejaký plán či jasná línia. Jedno však zostáva nezmenené – Weezer sú skutočne radikálni experimentátori a The Beach Boys našich čias.

Album OK Human, ktorý vyšiel v januári minulého roka bol poctou aj legendárneho albumu Pet Sounds z roku 1966 od The Beach Boys. Weezer ho celý nahrávali na striktne analógových zariadeniach za asistencie orchestra s 38 hudobníkmi. Novinka SZNZ: Spring je v tomto duchu obrat o stoosemdesiat stupňov. Zazneli dokonca kritické výčitky, že album znie lacno ako keby ho Weezer nahrávali doma v kúpeľni. Čo keď to však bol zámer a čo keď to presne takto malo byť?

Nové EP SZNZ: Spring vyšlo zatiaľ iba v digitálnej forme. Fyzických nosičov sa fanúšikovia dočkajú až v lete. Na vinyle by sa mala nachádzať ešte jedna, ôsma bonusová skladba s názvom Across The Meadow. Je dobré, že Weezer nezabúdajú okrem vinylov ani na CD. Kto by to bol povedal, že sa raz dožijeme doby, v ktorej si môžete kúpiť novú nahrávku na platni, ale cédéčko ako nosič už pomaly ale isto neexistuje. Rovnako vzácny je aj výskyt Weezer u nás v Európe. Miláčikovia Ameriky nemajú veľa dôvodov na cestovanie za oceán, o to viac by sme si to mali vážiť a verím, že viacerí máme v kalendároch veľkým písmenom zapísaný 18. jún a festival Rock For People na letisku v Hradci Králové.


Pripravil: Rudi Rus

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame