Album týždňa: Kojey Radical - Reason To Smile

Album týždňa: Kojey Radical - Reason To Smile

Kwadwo Adu Genfi Amponsah – tak sa volá skutočným menom tento britský potomok rodičov z africkej Ghany, ktorému trvalo 8 rokov, 4 dlhšie EP-čka aj nejaké ďalšie hudobné projekty, kým sa odhodlal svoje dielo nazvať debutovým albumom. Táto váhavosť je v hip-hopovom svete, kde sa často vydáva ešte pred schopnosťami, celkom sympatická, vychádza však pravdepodobne z toho, je Kojey fungoval predovšetkým ako vizuálny umelec, ilustrátor. Aj k rapu sa dostal vďaka svojim vizuálnym dielam, ktoré chcel podporiť hovoreným slovom, recitovaním vlastných básní.

Máloktorý umelec má za sebou koncerty po celom svete ešte pred vydaním debutového albumu. A aj keď Kojey začínal ako predskokan Young Fathers, do sveta sa vydal nezávisle od nich už po svojom druhom EP-čku z roku 2016. Zahral si nielen v európskych štátoch, ale aj v domovine svojich rodičov Afrike, v Austrálii, na Novom Zélande či v Amerike. Nielen tieto skúsenosti, ale aj jeho charizma ho dostali až k spolupráci s jednou z najväčších športových značiek súčasnosti. A to sa Kojey Radical podľa svojich slov len rozbieha. Pre britský The Guardian sa vyjadril, že po prepuknutí pandémie sa chvíľu cítil ustrnutý. Považoval za smolu, že pandémia prišla práve v čase, keď bol v najlepšom bode svojej kariéry. Nakoniec sa však otriasol a život obmedzený na sociálne siete využil k svojmu dobru – denne naživo streamoval, experimentoval so skladbami, ktoré mu posielali producenti, a do tohto kreatívneho procesu dával nahliadnuť svojim fanúšikom.

Debut Reason To Smile si stojí za svojím názvom, ktorým je Dôvod na úsmev. Kojey Radical je pozitívny, nie nasilu, ale nenútene, prirodzene. V prípade spoločenských tém – aj ťažších ako migrácia a rasizmus – sa opiera o nádej, no neváha sa podeliť ani s osobnými príbehmi. V tých sa tento 29-ročný umelec často vracia do detstva, romantických vzplanutí či skúseností na ceste umelca. Veľký priestor dáva svojej mame, ktorej samplovaný hlas sa ozýva naprieč celým albumom. Všetko je to pritom zabalené do príjemných veršov, úsmevných slovných hračiek a formálnej rôznorodosti.

Reason To Smile je rozmanitý nielen vďaka samotnej hudbe, ale aj vďaka Kojeyho prejavu, ktorý varíruje, akoby ani nebol tou istou osobou. Chvíľu spieva jemne ako nejaký rnb spevák, chvíľu na plný hlas ako reggae interpret, no hlavne sa objavuje ako rapper s rôznorodým, miestami až tupacovským či grimeovým prejavom. Ešte záživnejšia je však samotná hudba. Produkcie sú tu prevažne hiphopové s nádychom soulu či funku, no hlavne dostatočne nápadité a chytľavé – bez toho, aby sa ukrutne snažil vyznieť ako ten najprogresívnejší z naprogresívnejších. Jednoducho sa to dobre počúva.

Treba spomenúť, že na albume Reason To Smile je aj kopa hostí. Kojey Radical dáva priestor aj nováčikom – nečudo, veď už nejaký čas podporuje finančne aj svojou prítomnosťou komunity mladých umelcov –  no objavujú sa tu aj trendy hviezdy súčasnosti (Masego, Knucks) či skutočné legendy (Wretch 32, Kelis). A s výsledkom sú spokojní aj zahraniční recenzenti. NME a Guardian dali nahrávke štyri hviezdy z piatich, DIY mag 4 a pol hviezdičky, Clash Music 8 bodov z desiatich, Loud And Quiet 9 bodov z desiatich. Takže kým predtým vravel Kojey Radical, že sa zahrieva, môžeme veriť jeho slovám, že už je zahriaty dostatočne – a môžeme s ním plnohodnotne počítať v hre zvanej hip-hop.

„This is the first time I've done it to the scale and ambition of what I speak. Previously it's been 'I'm warming, I'm warming, I'm warming up'. But I'm warm now—put me in the game.“




Pripravila: Idaina_FM

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame