Album týždňa: Beach House - Once Twice Melody

Album týždňa: Beach House - Once Twice Melody

Pre niekoho sú jedným z najzásadnejších mien dreampopovej scény, pre iných sú jednou z najnedocenejších kapiel a ďalší zasa hovoria, že Beach House ešte neukázali všetko. Pravdou je, že Beach House patria medzi kapely, ktoré dokážu skúsenosti, ktoré za tie roky nazbierali zúžitkovať tak, aby sa neopakovali, nezostali na jednom mieste a aby bol každý album pre nich výzvou. A takým rozhodne je aj februárová novinka Once Twice Melody. To, čo pôvodne začalo ako klasický album skončilo pri štvordielnom albume a osemnástich nových skladbách. Beach House si po rokoch trúfli aj na to, aby si album kompletne sami produkovali, k čomu pomohla aj pandémia, kedy bolo najbezpečnejšie nahrať album vo svojom vlastnom štúdiu. A presne to urobili aj Beach House.

Beach House si veľmi dobre uvedomujú, že v dnešnej dobe sa už nájde len málo ľudí, ktorí sú im ochotní venovať viac ako 80 minút svojho času. Presne toľko má ich novinka Once Twice Melody. Pripomínajú ale, že ešte pár rokov dozadu ľudia čítali aj knihy, ktoré mali viac ako 500 strán. A tak trochu na minulosť odkazujú aj vďaka ôsmej štúdiovke. Formát albumu sa vracia k časom vinylov a Beach House sa netaja tým. že inšpiráciu našli napríklad v albume Out of The Blue, ktorí v 70.rokoch vydali Electric Light Orchestra. Na začiatku síce dvojica Victoria Legrand a Alex Scally rozmýšľala nad tým, že z dvadsiatich skladieb, ktoré vytvorili vyberú len polovicu, nakoniec si povedali, že nič škrtať nebudú a urobia tak ako cítia a fanúšikom doprajú poriadny dobrodružný výlet do sveta, ktorí pre nich na albume vytvorili.

S albumom Seven z roku 2018 dvojici Beach House pomáhal známy producent Sonic Boom, tentokrát sa rozhodli, že si všetko spravia kompletne sami. To ich ešte viac posilnilo. "Po tomto nahrávaní sme si bližší ako kedykoľvek predtým. Uvedomili sme si, že aj po tých dlhých rokoch chceme spolu stále pracovať. Strávili sme spolu takmer nonstop tri roky, čo by niektorí ľudia nezvládli", uviedla pre magazín DIY Victoria Legrand. Dvojica aj vďaka albumu Once Twice Melody dokazuje, že hoci sú rozdielní, tak spolu dokážu vytvoriť niečo silné. A ako hovoria samotní Beach House, podstatné je to, že jeden druhého dokážu stále prekvapovať a netaja sa tým, že kapela je ich život.

Beach House na novinke Once Twice Melody pracovali aj so živými slákmi, ktoré aranžoval David Campbell. Práve to bolo niečo o čom Beach House dlho snívali, trúfli si na to až pri novinke Once Twice Melody. Presnejšie doviedla ich k tomu ich vlastná intuícia, ktorá je pri písaní skladieb vždy na prvom mieste. "Nie je to vždy len nejaký pocit, je to skôr inštinkt. Ideme smerom k niečomu, čo nás láka, chceme to a tak to nasledujeme a sami sme zvedaví kam nás to zavedie. Keď tvoríte, je to o emóciách, hoci neviete popísať o ktoré emócie ide", prezradila Victoria Legrand. Na album Beach House dokonca zaradili aj skladby, ktoré majú aj desať rokov, dokončili ich až teraz.

S prácami na ôsmom albume začali Beach House ešte v roku 2018, kedy im vyšiel vychvaľovaný album Seven, ktorý bodoval aj vo výročných rebríčkoch známych hudobných magazínov aj v tom našom. Veľkú časť skladieb vytvorili ešte pred pandémiou, hoci náladou by album dokonale zapadol do obdobia, ktoré sme prežili. Beach House ale dúfajú, že aj pre nich ako hudobníkov sa veci postupne vrátia do normálu a najväčšou výzvou sú pre nich momentálne koncerty a turné, ktoré už rozbehli. "Dostávame sa z toho neuveriteľného obdobia kolektívnej bolesti a smútko, takže práve teraz je dôležité si uvedomiť to krásne, čo máme. Napríklad aj koncerty, kde sa môžeme stretnúť, vidieť. To je pre ľudí to podstatné - stretnúť sa a dôverovať si. Nám to veľmi chýbal", uviedla Victoria Legrand.


Pripravila: Nika_FM

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame