Album týždňa: Frank Turner – FTHC

Album týždňa: Frank Turner – FTHC

Frank Turner je späť s novým albumom a ten je v týždni po svojom vydaní najpredávanejším v Británii! Je to veru slušný výkon na čerstvého štyridsiatnika a jeho v poradí už deviatu dlhohrajúcu štúdiovú nahrávku vydanú pod vlastným menom.
Frank bol pôvodne spevák formácie Million Dead, ktorá sa rozpadla v roku 2005. Viedlo to k jeho sólovej dráhe, ktorá mala v priebehu rokov dve tváre – čisto akustickú show jedného muža a jeho gitary neskôr vystriedala sprievodná skupina The Sleeping Souls. Silná umelecká značka Frank Turner však zostala až do súčasnosti.

Album FTHC uzrel svetlo sveta 11. februára 2022. Oslobodzujúca energia v post-covidovej ére je presne to, čo potrebujú všetci jeho fanúšikovia. A celkom očividne aj veľa ďalších priaznivcov kvalitnej hudby. Naposledy sme v našej rubrike Album týždňa analyzovali Frankovu nahrávku Be More Kind v máji roku 2018. Tá bola vtedy reakciou na svet s trumpovskou Amerikou. Koncepčný album No Man’s Land o rok neskôr priniesol príbehy žien z histórie a výrazne experimentálny folkový materiál. Ak pátrame po dôvode úspechu jeho najnovšieho diela, jedným z faktorov bude určite aj návrat k tomu, čo mu ide najlepšie. Hardcore už v samotnom názve albumu FTHC, sympatická agresivita, vykričanie všetkých frustrácií, Turnerove typické úderné melódie – to všetko tam je a hrá mu to v roku 2022 naozaj fantasticky.

Sledovať Franka Turnera v priebehu ostatných dvoch rokov bolo pre jeho fanúšikov miestami riadne utrpenie. Kto sleduje jeho tvorbu a spôsob života, určite vie, aké dôležité je v jeho prípade živé hranie. Keď nemohol vyraziť na turné, nemohol ísť na cesty, zavretý doma organizoval týždeň čo týždeň živé akustické večery na podporu klubov, ktoré má rád. Vyzeral veľmi nezdravo a nešťastne, aj keď sa to snažil zakryť svojou skvelou hudbou. Aj z tohto pohľadu je jasné, aké dôležité pre neho bolo vykričať sa na novom albumu FTHC. Opäť je tam jeho záľuba v NYHC – čiže hardcorovej hudbe z New Yorku s kapelami ako Sick Of It All, Agnostic Front, Madball či Gorilla Biscuits. Frank Turner hrá opäť tvrdú hudbu a tak je to správne.

Aj na novom albume Frank Turner spracúva veľmi osobné témy a svoj vskutku náročný a turbulentný život. Okrem toho, že úspešne dosiahol vek štyridsať rokov a stihol sa oženiť, skoncoval s drogami, z jeho otca sa stala žena (spieva o tom v skladbe Miranda), to najdôležitejšie zo všetkého je, že stále dokáže nachádzať inšpiráciu k novej tvorbe. Aj keď už dosiahol zdanlivo všetko. Hral vo Wembley, so svojou hudbou cestoval po celom svete, spieval v rámci otváracieho ceremoniálu londýnskej olympiády, hral na všetkých možných letných festivaloch a dokonca aj v bratislavskom Randale v roku 2016.

Album FTHC debutoval ako najpredávanejší v Británii. Medzi novinkami bol úspešnejší ako Alt-J aj Slash a Myles Kennedy a predbehol aj Adele či Eda Sheerana. Rovnako sa mu darilo aj v Škótsku a v oficiálnej nemeckej hitparáde najpredávanejších albumov skončil na deviatom mieste.
Ďalšou skvelou správou určite je aj to, že Frank Turner opäť vyráža na cesty a najbližšie k nám bude v piatok 13. mája vo Viedni. Okrem toho samozrejme zahrá doma na Ostrovoch a nebude chýbať ani jeho vlastný festival Lost Evenings, ktorý sa odohrá v septembri v Berlíne. Bez ohľadu na to, ako dobre mu to hrá z jeho najnovšej štúdiovky, všetci veľmi dobre vieme, že najsilnejší zážitok z jeho hudby je vždy na koncertoch a festivaloch. Je naozaj šokujúce, že tento najpohodovejší britský umelec ešte nikdy nehral na Pohode!

Pripravil: Rudi Rus

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame